· 

De Europese troon is te klein

Gelukkig besloten de shoutcaster aan het begin van G2 tegen Fnatic dat de termen ‘Kings of Europe’ en ‘throne’ zo veel mogelijk vermeden moesten worden. Het is ook om moe van te worden, maar aan de andere kant is het wel precies waar het om gaat. De Ajax-Feyenoord van de EU LCS is nou eenmaal altijd een spektakel, ook al heeft G2 Esports de afgelopen 4 seizoenen het kampioenschap gepakt. Toch ben ik van mening dat de troon te klein is: Er zijn twee koningen in het land.

De voorbereiding

 

Iedereen die de LCS volgt, weet dat G2 de afgelopen twee jaar superieur is geweest in hun regio. Na een tijdperk waarin Fnatic de lakens uitdeelde, stond er een nieuwe organisatie op die, met dank aan een geweldig team, vriend en vijand verraste door orde op zaken te stellen. Vier ‘splits’ was G2 onnavolgbaar goed en kon niemand ze bijhouden. Ook in de onderlinge confrontaties met directe aartsrivaal Fnatic waren ze vaak de betere. 

 

 

Dit seizoen zijn er dingen veranderd. G2 heeft 4 spelers moeten vervangen, Fnatic slechts 1. Er werd over het algemeen verwacht, dat Fnatic met speels gemak de EU LCS weer zou winnen, na een lange periode van droogte. Echter begonnen zowel G2 als Fnatic vrij matig. Er werden games verloren, maar er werd vooral ook onder niveau gespeeld. De spelers die het waar zouden moeten maken voor beide teams, lieten zich nog niet zien. Er gingen zelfs geluiden dat zowel G2 als Fnatic deze split niet zou winnen.

 

 

De confrontatie

 

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de onderlinge krachtmeting. Inmiddels stonden G2 en Fnatic los aan kop, omdat Team Vitality de afgelopen vier games had verloren. De winnaar van deze wedstrijd zou bepalen wie zich tenminste één week koploper van de EU LCS mocht noemen. Er werd vooraf veel gesproken, veel ge-analyseerd en vooral veel voorspeld. G2 en Fnatic lieten simpelweg zien, dat je nog zoveel kunt praten over een game, maar je kunt er pas iets zinnigs over zeggen als hij gespeeld is.

 

 

Zo had natuurlijk niemand voorspeld dat Rekkles (de ADC van Fnatic) na drie minuten een double kill zou krijgen. Ook had niemand voorspeld dat Caps (de midlaner van Fnatic) niet dood zou gaan tegen Perkz (de midlaner van G2). Al helemaal niemand had voorspeld dat Fnatic expres de game naar lategame zou trekken, met een teamcomp die hier volledig op gebouwd was.

 

 

Uiteindelijk werd de game beslist door twee cruciale momenten. Perkz maakte een opmerkelijke keuze om in zijn eentje achter te blijven terwijl zijn team ontsnapte, waardoor Fnatic hem makkelijk kon catchen en de Elder Dragon kon pakken. Daarna speelde Fnatic een nagenoeg perfecte Baron-fight, waarbij Caps met zijn Viktor de belangrijkste rol vervulde. Toen Fnatic de Baron had, gebruikte Soaz op xPeke-achtige wijze zijn teleport om de game in het voordeel van Fnatic te beëindigen.

 

 

De nabeschouwing

 

Fnatic heeft dit seizoen nu twee keer van G2 gewonnen en maakt een goede stap richting de eerste LCS titel in twee jaar tijd. Toch kan ik het niet laten om de kanttekening te maken dat de Europese troon eigenlijk te klein is. Zowel G2 als Fnatic zijn heerlijke teams om naar te kijken, met ieder hun eigen specialiteiten. Daar waar de botlane van Fnatic wat sterker is dan die van G2, is de jungler van G2 weer wat sterker dan die van Fnatic. Op midlane is Caps tegen Perkz een klassiek gevalletje van ‘talent tegen ervaring’ en de toplane match-up is ook gewaagd aan elkaar. Helaas kan er maar één team aan het einde van het seizoen gekroond worden en zoals het er nu naar uit ziet, zal dat toch Fnatic gaan worden. Het G2-tijdperk is (voorlopig) even voorbij.

 

 

Kijk hier de laatste game tussen G2 en FNC terug:

Write a comment

Comments: 0