· 

Benelux trots in de EU LCS

“Wat deed jij toen je 19 was?”. Het antwoord op die vraag zal niet zo vaak “Toen maakte ik mijn debuut op het hoogste Europese esports niveau” zijn. Toch is er een jongeman uit Brugge, die sinds afgelopen weekend dat mag zeggen. Gabriël Rau is zijn naam, in de Benelux-scene beter bekend als ‘Bwipo’. De reserve-toplaner voor Fnatic mocht op zaterdag 10 maart aantreden tegen Unicorns of Love, in plaats van de veteraan Soaz. Ik sprak hem kort over hoe hij dit weekend heeft beleefd en andere zaken.

‘Bwipo’ is nu zo’n twee maanden reserve bij Fnatic en keek tot nu toe vanaf de zijlijn mee hoe Rekkles, Hyllisang, Caps, Broxah en Soaz de ene overwinning na de andere boekte. Hoe stroef het in het begin van het seizoen nog ging, zo soepel lijkt de machine nu op gang te komen. Vrijdag verzekerde Fnatic zich van de plek in de play-offs en met nog één extra overwinning (bijvoorbeeld op UOL) was zelfs de koppositie niet meer uit handen te geven. Precies op dat moment, besluit de coaching-staff van Fnatic om Bwipo zijn debuut te laten maken. Precies die ene game die er voor kan zorgen dat niemand meer voorbij Fnatic kan, op de ranglijst. Een game met weinig druk (want de play-offs zijn al zeker), maar anderzijds met enorm veel druk (de eerste plaats is min of meer een must).

 

 

Iedereen is ‘gewend’ aan Soaz op de toplane. De Houdini, de kalmheid zelve en voornamelijk op een eiland spelend. Fnatic had besloten om Gabriël een ander welkom te geven en zaten er vanaf moment 1 bovenop. Na vier minuten brachten Caps en Broxah al een bezoekje aan de debutant, helaas zonder succes.  Slechts twee minuten later was het opnieuw raak, met het best denkbare scenario: First Blood voor Bwipo. Amper drie minuten later, deden ze dit nog eens dunnetjes over. Het was duidelijk dat Fnatic er alles aan deed om het jonge talent een vliegende start te geven.

 

Fnatic won de game, Bwipo eindigde met een zeer respectabele 1/0/8 score en had daarmee net zoveel ‘kill participation’ als troetelkind Rekkles. Alsof dat nog niet genoeg was, scandeerde de Twitch-chat “SPAM THIS DORITO IF YOU LOVE BWIPO” en was de yell na de overwinning bij Fnatic ‘Three, two, one... Bwipo!”. Als klap op de vuurpijl werd hij met 77% van de stemmen tot MVP uitgekozen via Twitter. Het mag duidelijk zijn: Iedereen houdt van Bwipo.

 

Dan blijft natuurlijk de vraag: Gaan we hem vanaf nu vaker zien in de grote wedstrijden? “Voor de Spring Split is het plan om gewoon als reserve verder te gaan” aldus Bwipo. “Tenzij het er echt dramatisch aan toe gaat. In de Summer Split zal ik zeker mijn best doen om te strijden voor de toplane-spot, maar dat zal uiteraard niet makkelijk worden!”. De vergelijkingen tussen hem en Soaz zijn natuurlijk snel gemaakt. Wat hij daar zelf van vindt? “Hoe langer wij in hetzelfde team blijven spelen, hoe meer we samen toe werken naar een ideale toplane speelstijl. Echter denk ik dat het grootste verschil tussen mij en hem is, dat ik wat vaker probeer te roamen in de earlygame, om bijvoorbeeld jungle camps te contesten of mid te ganken.”.

 

Uiteraard vroeg ik hem ook wat hij van de huidige toplane-meta vindt. “De meta is prima, persoonlijk is mijn grootste probleem Gnar. Er zijn zoveel champions uitgeschakeld sinds zijn komst, je kunt amper bruisers blind picken. Mede daardoor heb je nu een tank meta, met wat uitzonderingen zoals Camille, Gangplank en Swain.” Ook kon ik het niet laten om toch even te peilen waar zijn nickname nou precies vandaan komt: “Haha, met vrienden hadden we altijd een ding dat we namen van onze huisdieren gebruikten als nicknames. Mijn kat heette Pipo, maar die naam was al in gebruik, dus toen werd het Bwipo!”

 

 Als laatste geeft Bwipo nog een gouden tip voor iedereen die professioneel wil gaan gamen: “Je moet minstens top-50 behalen in Solo-Q om wat te bereiken, dan krijg je erkenning. Zo lang mogelijk zo hoog mogelijk op de ladder blijven en zorgen dat mensen je herkennen!”

Kijk hier de highlights terug van FNATIC tegen UOL waar Bwipo zijn debuut heeft gemaakt:

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Iemand (Monday, 19 March 2018 13:08)

    Pls maak een cs go team aan daar verdien je ook veel geld aan