· 

Echo Zulu naar OSLO!

Hearthstone. Ik weet er bijzonder weinig over, maar uiteraard krijgt ook deze game de aandacht die het verdient. Binnen Echo Zulu zijn er een aantal HS-spelers actief en twee van deze spelers gaan komend weekend iets heel erg tofs doen: Strijden om een prijzenpot van 15.000 dollar met 254 andere spelers van over de hele wereld! Tijd om ze eens het hemd van het lijf te vragen over de game, hun kansen in Oslo en hun voorbereiding.

Hearthstone voor beginners

De jongens die Echo Zulu zullen vertegenwoordigen in Noorwegen zijn Jef en Timo. Timo is 20 jaar oud, studeert communicatie in Utrecht en woont in Amsterdam. Hij speelt nu zo’n 2 jaar Hearthstone. Zijn partner in crime is Jef, 24 jaar, masterstudent Computer Science aan de Universiteit van Gent. Jef speelt al iets langer, namelijk sinds de beta in 2014. Ik speel zelf best wat games, maar Hearthstone is altijd aan me voorbij gegaan. Vandaar dat ik eerst een spoedcursus aan de jongens vroeg. Timo: “HS is een virtueel kaartspel dat vergelijkbaar is met Yu-Gi-Oh en Magic The Gathering. Het doel is om de HP van de tegenstander naar 0 te krijgen en hiervoor gebruik je verschillende kaarten. Er zijn kaarten die op het bord blijven liggen (minions) en kaarten die na een enkel effect verdwijnen (spells).” Jef: “Hier komt natuurlijk veel strategie bij kijken. Goede spelers onderscheiden zich door heel goed de hand van de andere spelers te kunnen raden, hun beurten en acties op voorhand te plannen én de juiste kaarten voor bepaalde situaties bij te houden.” Bovendien is het spel gratis te spelen, maar Jef geeft toe dat een beetje geld wel helpt: “Het helpt om sneller alle nodige kaarten te verzamelen.”.

Oslo, here we come!

“Komend weekend gaan we naar Oslo! Daar is Gigacon, een grote LAN party, waar wij mee gaan doen aan een ‘tour stop’.” Aldus Timo. “Een tour stop is een groot toernooi waar je punten kunt verdienen om je te kwalificeren voor de kwalificaties van het wereldkampioenschap. Natuurlijk is er ook een mooie prijzenpot én is het een hele leuke ervaring met toffe mensen in een stad die ik al langer wilde bezoeken!” vult Jef aan. Timo gaat zelf wat eerder naar Noorwegen, om een beetje te genieten. “Ik vlieg vrijdag al om 7:00, zo kan ik nog even sightseeën voordat het toernooi begint. We hebben met wat vrienden een Airbnb, dus dat wordt super gezellig!”.

De voorbereidingen

Aangezien ik het spel nauwelijks ken, weet ik ook niet wat ik me voor moet stellen bij de voorbereidingen. Timo en Jef praatten me bij: “Voorbereiding is enorm belangrijk. Dit is het eerste toernooi in lange tijd dat volgens het ‘last hero standing format’ wordt gespeeld, in plaats van ‘conquest’. Dat betekent dat je alle decks van je tegenstander moet verslaan. Als je met een deck wint, moet je opnieuw dat deck spelen. Als je verliest, mag dat deck niet meer spelen.” Legt Timo uit. Jef vult aan: “Het is inderdaad heel belangrijk dat je overal een antwoord op hebt, anders word je zo door 1 deck ‘gesweept’. Als je eenmaal de perfecte line-up hebt, moet je de 4 gekozen decks heel veel oefenen zodat je ze tot in perfectie in elke mogelijke matchup kan spelen. Dat is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Sommige situaties komen in HS regelmatig voor, dus als je vaker speelt, kom ze vaker tegen en kun je er beter tegen spelen.”. Timo voegt nog toe: “Doordat het format anders is dan normaal, kunnen we niet echt kijken naar andere toernooien in onze voorbereiding. We kijken wel naar winrates, zodat we zien welke decks de beste matchups hebben. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik precies mee ga nemen.”

De verwachtingen

Timo en Jef zijn allebei zeer positief ingesteld, als ik vraag naar de kansen van de jongens in Oslo. Timo: “Ik denk dat we wel iets moois neer kunnen zetten daar. HS is een spel waar ‘rng’ (de willekeurigheid van het spel waar je geen invloed op hebt) altijd een factor is en bovendien speel je bijna de hele dag door in een drukke omgeving. Al met al heb ik er vertrouwen in dat we iets moois neer kunnen zetten.” Ook Jef laat zich niet zomaar uit het veld slaan door grote namen en maakt een inschatting: “Er komen grote namen, zoals Amnesiac, Crane en muzzy, maar in HS kan alles gebeuren. Er komen daar spelers die misschien wel 10 uur per dag spelen, dus die nemen het sowieso heel serieus. Het niveau zal hoog liggen, dus Timo en ik hebben zeker nog het nodige spelinzicht nodig om ons te kunnen meten met de topspelers. Het komt nu vooral aan op het meenemen van perfecte decks!”. Ik wist ze beiden ook een voorspelling los te peuteren en daar waren ze zeer gelijkgezind in: “Top 32 zou een heel mooi resultaat zijn!” besluiten ze.

Shoutout

Tot slot willen Timo en Jef heel graag onze sponsoren bedanken voor deze kans. “Zonder de sponsoren had ik als arme student nooit deze reis kunnen maken. Zij betalen mijn vliegticket en het entreegeld, heel erg bedankt!” zegt Jef. Daarnaast heeft Timo lovende woorden voor de organisatie: “Heel veel liefde voor EZ, ik ben heel blij met de hulp en de support die ze ons bieden én het is heel vet dat Serdal met ons mee gaat!”.

 

 

Natuurlijk wens ik Jef en Timo ontzettend veel succes komend weekend! Ik ben benieuwd of ze die top 32 gaan halen. Via twitter en instagram kun je de resultaten live volgen!

Write a comment

Comments: 0