· 

Europa op MSI

Dat Worlds al jaren geen mogelijkheid biedt voor Europese teams is inmiddels pijnlijk duidelijk. Vooral Korea is de afgelopen tijd oppermachtig en lijkt niet te stoppen. Een kleinere, desalniettemin noemenswaardige prijs is het winnen van MSI. De Mid-Season Invitational is het strijdtoneel voor de winnaars van de grootste regio’s ter wereld, die in een onderlinge strijd zullen uitmaken wie momenteel de sterkste is. Maakt Europa hier misschien wél kans op een prijs?

 

De Europese deelname: Fnatic

Oppermachtig in het reguliere seizoen, onvermurwbaar in de play-offs en ‘stone-cold killers’ in de finale tegen aartsrivaal G2. Fnatic heeft in de Spring Split laten zien dat ze terug zijn waar ze thuis horen: de top van Europa. Het was de eerste titel in twee jaar tijd. Een zichtbare last viel van de schouders van iedereen die Fnatic een warm hard toedraagt, toen Bwipo, Broxah, Caps, Rekkles, Hyllisang, Youngbuck en Dylan Falco de troffee omhoog hielden. Er waren twijfels, er was kritiek, maar aan het einde van de rit is er één winnaar.

 

Een winnaar met sterkhouders. De meest vanzelfsprekende naam is natuurlijk Rekkles. De ADC van de kampioen heeft een legendarisch seizoen gespeeld. Zijn scores waren onnavolgbaar en zijn leiderschap is duidelijk terug te zien in de games. Rekkles oogt fit, scherp en enorm gemotiveerd. In tegenstelling tot de Rekkles die een paar maanden geleden er compleet verslagen bij zat op het podium toen FNC uitgschakeld werd op Worlds, is deze Rekkles als herboren. Hij lacht, hij straalt.

 

Naast Rekkles zijn er meer noemenswaardige spelers. Caps, het jeugdige talent van de line-up, was een jaar geleden nog een ongeleid projectiel. Nu nog steeds, máár minder vaak. Er is veel meer discipline in zijn spel en hij had in de finale tegen G2 de ‘koning van de midlane’ Perkz compleet in zijn greep. Hyllisang, die Jesiz moest doen vergeten, was de enige nieuweling. Een aangename verrassing voor iedere FNC-supporter, die een veel agressievere support zag. Hyllisang is niet bang om vol een fight in te flashen of voor riskante plays te gaan. Een genot voor een liefhebber van Support-plays. Tot slot Bwipo, de revelatie van het seizoen. Door een blessure bij veteraan Soaz kreeg hij meer speeltijd dan verwacht en verbaasde hij vriend en vijand. De jonge toplaner wist zich staande te houden tegen gevestigde namen zoals Wunder. FNC hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken dat Soaz met pensioen gaat, want de vervanging staat te trappelen.

 

De concurrentie

De laatste play-ins zijn gespeeld, dus alle concurrentie is bekend: Flash Wolves, EVOS, Royal Never Give Up, Team Liquid en KING-ZONE DragonX. Er is bij deze vijf teams een duidelijk verschil tussen de favorieten en de underdogs. Hierbij mijn analyze van de tegenstanders van Fnatic:

 

Flash Wolves: Ze verpletterden Gambit met 3-0 en maakten een sterk indruk. Toch denk ik dat FW net dat kleine beetje tekort komt om de topteams te verslaan. Zo denk ik ook dat FNC 2-0 moet kunnen gaan, maar zet ik voor de zekerheid in op een kleine upset: 1-1.

 

EVOS: Vriend en vijand keek verbaasd toe hoe EVOS systematisch een einde maakte aan de MSI-droom van het Turkse Suppermassive. Ondanks de onverwachtse hoek waar Vietnamese teams (zie Gigabyte Marines op Worlds) soms uit weten te komen, zie ik EVOS geen potten breken, al zeker niet tegen FNC. 2-0 voor Fnatic.

 

Royal Never Give Up: De angstgegner van Fnatic, sinds Worlds. De Europeanen zullen gebrand zijn op wraak na de 3-1 loss op het grootste toernooi van het jaar. Echter is RNG op zijn beurt tot op het bot gemotiveerd om hun ster-ADC eindelijk zijn felbegeerde grote titel te bezorgen. De Spring Split winnen was deel van van de legacy van Uzi, maar MSI winnen zou de kers op de taart zijn. Ik verwacht dat Fnatic tenminste 1-1 kan gaan.

 

Team Liquid: De eeuwige strijd tussen EU en NA zal nooit stoppen. Toch zal de krachtmeting flink onder de loep liggen, vooral in de onderlinge strijd tussen Doublelift en Rekkles. Hier wordt voor eens en voor altijd uitgemaakt wie de beste ADC van ‘het Westen’ is en mijn vermoeden is dat dat Rekkles wordt. Met zijn huidige vorm zie ik niet hoe Team Liquid hem gaat stoppen. 2-0 voor Fnatic.

 

KING-ZONE DragonX: Fnatic is mijns inziens kansloos tegen de machine die KING-ZONE heet. De Koreanen denderden dit jaar dwars door iedereen heen en zullen zonder enige tegenstand MSI winnen. Helaas voor Fnatic wordt het een pijnlijke 0-2.

 

Conclusie

Al met al denk ik dat Fnatic het tot de finale kan schoppen, met mijn voorspelde 6-4, maar dat ze geen schijn van kans maken tegen KING-ZONE. De missie moet eigenlijk zijn om tweede te worden, want de nummer 1 (zeer waarschijnlijk KING-ZONE) mag kiezen of zij tegen nummer 3 of 4 uit de groep willen spelen. Als je tweede wordt, speel je dus sowieso (eventueel) ‘pas’ in de finale wee rtegen KZ. Een leuke derde of tweede plek zou voor FNC een mooi resultaat zijn. Een titel lijkt me onmogelijk, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit…

 

Write a comment

Comments: 0