· 

Europa op de MSI #2

Het was weer eens zo ver. Fnatic-fans zijn weer een paar jaar ouder geworden in een paar dagen tijd. Na de magische ontsnapping op Worlds 2017 (van 0-4 naar 4-4, om uiteindelijk nog uit de groepsfase te komen) was het op MSI opnieuw raak. Na een dramatische start en een veelbelovend middenstuk, was er een climax zoals we van Fnatic gewend zijn. De Houdini's van Europa ontsnapten aan uitschakeling en melden zich nu bij de laatste vier van MSI.

 

Een zwakke start

 

Vooraf aan MSI is er veel gezegd en geschreven over het toernooi en de teams. Zo deed ik ook mijn eigen voorspelling (HIER terug te lezen) dat Fnatic met 6-4 'makkelijk' uit de groep zou komen en richting finale kon gaan. Echter was het direct vanaf dag 1 duidelijk dat het geen makkelijke klus zou worden voor de Europese Spring Split kampioen. De allereerste wedstrijd was direct tegen 'angstgegner' RNG. Het Chinese topteam versloeg op Worlds 2017 FNC met 3-1 en maakte zo een einde aan een Europese droom. Alhoewel FNC in de early- en de midgame een serieuze kans leek te maken op revanche, met de blindpick Yasuo van Caps, was het uiteindelijk RNG die aan het langste eind trok. Vooral Uzi had Rekkles stevig in zijn greep, waardoor FNC verloor. De tweede game van de eerste dag was tegen Flash Wolves, die zich via de play-ins hadden geplaatst. Echter oogde FW eerder als titelkandidaat dan als wildcard-team en had FNC geen schijn van kans: 0-2.

 

Van teleurstelling naar sensatie

 

De Europeanen openden dag 2 met een game tegen topfavoriet KING-ZONE. De Koreaanse supersterren waren genoteerd voor de eindoverwinning en stonden na de eerste dag op een solide 2-0. FNC verraste vriend en vijand en verpletterde KING-ZONE met een zeer indrukwekkend gameplan. Later op de dag werd ook nog aartsrivaal Team Liquid verslagen, waardoor de 2-2 op het bord kwam. Alle hoop was terug en de knock-outfase was weer binnen bereik.

 

Zondag stonden wildcard-team EVOS en opnieuw het Chinese RNG op het programma. Zoals verwacht had FNC geen problemen met EVOS, maar was RNG opnieuw te sterk. Zo balanceerde het Europese team de hele tijd tussen hoop en vrees. Hier daar viel al eens de zin 'Het zal toch niet?'. Nadeel voor FNC was ook de 0-2 onderlinge stand met RNG, waardoor er nooit een tiebreaker zou kunnen komen. Alle hoop is gevestigd op de laatste vier games.

 

De ultieme climax

 

Op dag 4 zorgde Fnatic opnieuw voor een upset door het enige ongeslagen team van het toernooi te verslaan: Flash Wolves. Met deze overwinning (en de overige uitslagen) had FNC hun lot in eigen handen. Door later die dag te verliezen van Team Liquid, werd dit echter weer onzeker. En zo ging het weer heen en weer voor de Europeanen. Het verlies tegen KING-ZONE was vervolgens niet te voorkomen, waardoor de laatste game tegen EVOS doorslaggevend was. Winst zou bijna zeker betekenen dat FNC zich zou plaatsen bij de laatste vier. Het onwaarschijnlijke gebeurde en EVOS sloopte Fnatic van top tot teen. Enorm teneergeslagen verlieten Rekkles en consorten het podium. Alles hing nu af van Team Liquid.

 

De Noord-Amerikanen verloren van RNG, waardoor er een gelijksspel ontstond met Fnatic. Een tiebreaker moest het verschil gaan maken; de winnaar ging door en de verliezer moest naar huis. In de onderlinge confrontatie kwam Fnatic erg sterk uit de startblokken en speelde ieder speler eindelijk echt op niveau. Rekkles liet zich weer zien, Caps speelde opnieuw zeer goed en ook Bwipo liet zien dat hij klaar is voor het grote werk. Ironisch genoeg plaatste Fnatic zich dus door Team Liquid uit te schakelen. EU > NA. Duh.

 

Conclusie en rapportcijfers

 

Het is mooi dat FNC de halve finales heeft bereikt, maar de prestaties van het team kwakkelen. Vooral Rekkles is niet zichzelf en heeft bij lange na niet de impact die hij in de EU LCS heeft. Caps daarentegen is ontzettend boven zichzelf uit aan het stijgen. De jonge midlaner kan nog heel erg ver komen als hij deze lijn door blijft zetten. Ook Bwipo speelt erg goed en laat zien dat hij een waardige opvolger van sOAZ kan zijn. FNC als team presteert minder dan vooraf werd verwacht en helaas denk ik ook dat ze niet van RNG kunnen winnen in de huidige vorm waar Uzi in verkeert. Een 3e/4e plek is op zich niet slecht, maar vooral gameplay-technisch is er veel om aan te werken, richting Worlds 2018.

 

Bwipo: 7
Broxah: 8
Caps: 9
Hylissang: 7
Rekkles: 6

 

Write a comment

Comments: 0