· 

MSI 2018 - De awards

De Mid-Season Invitational van 2018 is afgerond en een nieuwe kampioen is gekroond. Geen EDG, geen SKT, maar het Chinese RNG schreef historie door de stand tussen China en Korea weer gelijk te trekken. Na vier MSI's hebben beide regio's twee titels. Het was de eerste grote internationale prijs voor ADC Uzi, die door velen momenteel de beste speler van de wereld wordt genoemd. Tijd om terug te blikken op een ontzettend leuk toernooi, waarbij ik in een aantal categorieën mijn awards uit zal reiken.

 

Beste speler van het toernooi - Uzi
Niemand kan me tegenspreken en het is ook wel een beetje een inkopper, maar Uzi stak met kop en schouders boven iedereen uit. Het was vanaf het begin al duidelijk dat hij zó gebrand was op de eindoverwinning, dat niets hem zou kunnen stoppen. In het reguliere seizoen in China (de LPL) liet hij al zien dat hij meer dan ooit klaar was om de strijd met de wereldtop aan te gaan, met de beste mechanical plays die hij ooit heeft laten zien. Vooral zijn Kai'Sa, Kog'Maw en Ezreal oogden onaantastbaar.

 

Persoonlijk geniet ik echt van een speler als Uzi. Jarenlang strijdt hij al om de beste van de wereld te zijn, stapje voor stapje. In de schaduw van Faker profileerde hij zich en werd hij steeds beter. Nu is hij op zijn piek en belooft dat heel veel moois voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan Worlds 2018, waar RNG mét Uzi opeens een serieuze kandidaat is voor de titel.

 

Grootste teleurstelling (speler) - Pobelter & Rekkles
Online zag ik vaak voorbij komen dat Khan voor veel mensen de teleurstelling van het toernooi was. Daar ben ik het ook zeker mee eens, maar omdat ik niet wil zeggen wat iedereen al zegt, heb ik wat verder gekeken en kwam ik bij de midlaner van Team Liquid uit. Het Noord-Amerikaanse team heeft het nét niet gered tot de knock-outfase doordat zij de tiebreaker verloren van rivaal Fnatic, maar had nooit in die sitiuatie terecht moeten komen. Pobelter zou de skills moeten hebben om zijn team te carryen, maar liet het in meerdere games enorm afweten. Hij was vaak te laat met roamen, verloor de 1v1 en was in teamfights onzichtbaar. Gezien de performance van Doublelift in de botlane is het extra zuur dat Pobelter niet het niveau haalde dat nodig was, anders had Liquid gegarandeerd de groepsfase kunnen overleven.

 

Op een gedeelde eerste plaats staat hier voor mij ook Rekkles. Ondanks zijn comeback tegen Team Liquid (tiebreaker) en RNG (halve finale) speelde Rekkles de gehele groepsfase veel te terughoudend. Het leek alsof hij die ene flash tegen Immortals nog steeds in zijn hoofd had (Worlds 2017) waarmee hij de game verloor. In veel teamfights landde hij slechts een paar auto-attacks en zijn damage was, vooral in vergelijking met zijn reguliere seizoen in de EULCS, vaak verwaarloosbaar. De goede games (en de pentakill) tegen RNG maken voor mij niet goed dat Rekkles een teleurstellende MSI heeft gespeeld. Vooral omdat iedereen weet dat hij beter kan, moet hij hier zeker genoemd worden.

 

Grootste teleurstelling (team) - KING-ZONE DragonX
Te makkelijk, maar hier kan niemand omheen. Er werd wereldwijd gedacht dat KZ dit toernooi iedereen zou oprollen. Een 10-0 in de groepsfase leek wat overdreven, maar iets anders dan een eerste plek leek ondenkbaar. Vervolgens zouden de Koreanen rustig door de halve finale 'cruisen' en misschien 1 game verliezen in de finale, om uiteindelijk gekroond te worden. Niets leek minder waar, want de afgevaardigde van de LCK werd op dag 2 al verrast en verslagen door Fnatic. Er volgden vervolgens nog 3 verliespartijen (2x tegen Flash Wolves en 1x tegen RNG) wat hen een derde plaats in de groep opleverde. De halve finale gaf vervolgens weer hoop (3-1 tegen Flash Wolves), maar in de finale bleek het niveau van KING-ZONE bij lange na niet voldoende om RNG te verslaan. Een heel teleurstellend toernooi voor Korea.

 

Grootste verrassing (speler) - Bwipo & Karsa
Het is onmogelijk om over verrassingen te praten en Bwipo niet te noemen. Op zaterdag 10 maart maakte hij zijn debuut voor Fnatic in de EU LCS, tegen Unicorns of Love. Zo'n twee maanden later speelt hij (op 1 game na) een compleet internationaal toernooi, waar hij zich moest meten met toplaners zoals Khan, Letme en Impact. Voor een 19-jarige geen makkelijke klus, maar Bwipo oogt vanaf dag 1 extreem volwassen en gemotiveerd. Toen sOAZ zijn hand brak had Fnatic maar 1 optie: Bwipo opstellen. Het leek riskant, maar hij betaalde ieder stukje vertrouwen terug. En ja, natuurlijk maakte hij fouten. Hij overstayde soms, hij pushte zonder vision en hij verloor 1v1. Toch kan ik het hem niet kwalijk nemen, want iedereen moet beseffen hoeveel druk er op deze jongen ligt nu hij zo voor de leeuwen is gegooid. Ik denk dat Bwipo een gouden toekomst tegemoet gaat en Fnatic heel veel plezier gaat hebben van het feit dat zij hem zo jong al laten debuteren. Hij en Caps zijn de talenten van de toekomst.

 

Karsa startte het toernooi als substitute jungler van RNG, achter MLXG. Echter bleek al snel dat de stijl van MLXG (en misschien ook zijn huidige prestaties) niet pastte bij die van een aanstaande kampioen. RNG besloot Karsa in te brengen, wat misschien wel de gouden wissel is geweest. Zijn ganks en objective-control waren fantatisch. Bovendien was hij zo'n beetje altijd waar de enemy jungler ook was én won hij zowat iedere 50/50 smite-fight. Ik kan me haast niet voorstellen dat MLXG als jungler terug zal keren in de line-up van RNG als het nieuwe seizoen begint. Karsa was, in de schaduw van Uzi, een stuwende factor bij RNG.

 

Write a comment

Comments: 0