· 

Wat de E3 ons allemaal bracht

Twee weken geleden stond voor iedere game-liefhebber in het teken van de Electronic Entertainment Expo, oftewel de E3. Grote namen als Microsoft, Sony en Nintendo presenteerden in een razend tempo en soms met knotsgekke presentaties hun pareltjes van consoles en games. De hele wereld mocht meegenieten van dit spektakel, maar voor iedereen die het heeft gemist, doe ik een overzichtelijke terugblik.

Nintendo

De heilige graal onder de oldschool gamers presenteerde dit jaar weinig spectaculairs. Daar waar Sony en Microsoft (verderop te lezen) met grote titels en kippenvel-opwekkende trailers kwamen, schakelde Nintendo een aantal versnellingen terug na het succes van vorig jaar. Het succes van de Switch is nog steeds groot, maar kon dit jaar geen stempel op de gamebeurs drukken. De enige echte interessante aankondigingen waren die van Fortnite (nu te downloaden) en Super Smash Bros Ultimate (release: december 2018). Verder was er helaas weinig spannends te beleven. Nintendo leverde een degelijke presentatie, zonder al te veel poespas. Wat mij betreft een 7 voor Nintendo dit jaar.

Microsoft
Het grote brein achter Windows en natuurlijk de XboX stond voor een flinke uitdaging. De presentatie was dit jaar vóór de presentatie van aartsrivaal Sony en moest dus op alle vlakken on point zijn. Ik, als Sony fan, kan niet anders zeggen dan dat Microsoft kwam, zag en overwon. De kracht van de XboX One werd benadrukt door een aantal schitterende games aan te kondigen, zoals Forza Horizon 4, Halo Infinite en Devil May Cry 5. Er stak echter één game met kop en schouders boven alles uit: Cyberpunk 2077. Deze open world RPG kan het beste vergeleken worden met The Witcher 3 en straalde vanaf het eerste moment. De graphics zagen er enorm goed uit en gameplay-technisch belooft de game een hoop. We zullen pas in 2019 van Cyberpunk kunnen genieten, maar ik zit er alvast klaar voor. Een dikke 8,5 voor Microsoft dit jaar.

Sony
Vorig jaar was er veel kritiek op de perconferentie van Sony en dit jaar pakte de maker van de Playstation 4 het dan ook wat anders aan. Op een zeer hoog tempo volgden schitterende games elkaar op. Ondanks het feit dat het ontbrak aan schokkende announcements, liet Sony wel mooie dingen zien. Onder andere gameplay van The Last of Us Part II, Spiderman en Ghosts of Tsushima blies menig gameliefhebber van zijn stoel. Ieder op zijn eigen, unieke manier. TLoU schitterde in het verhaal, Spiderman in het combatsysteem en GoT in de adembenemende omgevingen. Uiteraard werd iedereen in het publiek ook weer helemaal gek bij het zien van nieuwe beelden van Death Stranding én werd Kingdom Hearts 3 voor de zoveelste keer deze E3 getoond. Sony wint niet, maar presteert ruim voldoende: 8.

EA
Naast de gebruikelijk sportgames (FIFA, NBA Live en Madden NFL) werd ook weer een beetje meer van Battlefield V getoond aan de wereld. Echter was er maar één game waar echt over nagepraat zou worden: Anthem. In een Destiny-achtige setting zweven spelers in hun robotpakken door een jungle-landschap en schieten op alles dat beweegt. Die bewegende dingen lijken momenteel nog niet heel gericht terug te schieten, maar laten we hopen dat dit slechts een voorproefje is. De belangrijkste aankondiging was misschien wel het feit dat geld in deze game geen rol zal spelen, behalve voor de zogenaamde 'cosmetische' onderdelen. Je kunt er dus wel beter uit gaan zien, maar geen betere stats mee kopen. EA was dit jaar Anthem en dan nog een beetje losse flodders: 7,5

Overig
Voor de rest waren er nog een paar noemenswaardige titels deze E3. Ubisoft liet hun nieuwe Assassin's Creed & The Division 2 zien, Bethesda dropte Fallout 76 & DOOM en Square Enix was vooral trots op Kingdom Hearts 3. Al met al een E3 die voor een groot deel voorspelbaar was, maar voor een aantal vette games mooie beelden heeft laten zien. Er komt een heel mooi tijdperk aan voor ons als gamers. Game on!

Write a comment

Comments: 0