· 

Waarom NA > EU is!

Iedere League of Legends liefhebber maakt zich weer op voor misschien wel het belangrijkste evenement van het jaar. Niet MSI, niet Worlds, maar Rift Rivals staat voor de deur. In een epische onderlinge strijd zullen de drie beste Europese teams het opnemen tegen de drie beste Amerikaanse teams. En zeg nou zelf, er is toch niets leuker dan wéér een jaar lang je grootste rivaal uit te kunnen lachen? Ik zal even haarfijn uitleggen waarom Europa (opnieuw) het onderspit zal delven.

Om te beginnen stel ik graag even de deelnemende teams aan je voor. Voor Europa was de top-3 van de Spring Split: Fnatic, G2 Esports en Splyce. In Amerika waren dit Team Liquid, 100 Thieves en Echo Fox. Splyce en Echo Fox plaatsten zich door derde te worden, de overige teams waren finalisten van afgelopen seizoen. Beide finales werden in drie games beslist: 3-0. In NA was de strijd om de derde plek eveneens eenzijdig (3-0 voor Echo Fox tegen Clutch Gaming), waar in EU de spanning groter was (3-2 voor Splyce tegen Vitality).

Iedere regio kent zijn Ronaldo's en Messi's. Rift Rivals is voor veel spelers een toneel om te laten zien wat ze kunnen. Een van de grootste veranderingen ten opzichte van de toernooien tot nu toe zal het ontbreken van Rekkles (FNC) zijn. Alhoewel, ontbreken is niet het goede woord. Echter is de ADC van de Europese kampioen sinds week 2 in de EU LCS vervangen door toplaner Bwipo. De huidige meta staat het vaak niet toe om de traditionele botlane te spelen (ADC en support) waardoor Rekkles veel moeite had om zich aan te passen. Nadat hij in de eerste week Janna en Karma speelde, was het duidelijk dat dit niet Rekkles zijn meta is. De jonge Bwipo doet het vooralsnog uitstekend en zal naar alle waarschijnlijkheid dus ook voorlopig blijven staan.

Verder hebben we voor Europa natuurlijk Perkz. De Kroatische midlaner is momenteel dé grote man bij G2. Door de nieuwe 'funnel'-strategie, waarbij 1 speler bijna alle minions en gold krijgt, is hij de speler waar alles om draait. Aan het einde van vorig seizoen oogde hij vermoeid, uitgeblust en ongemotiveerd. Echter lijkt hij weer helemaal terug van weggeweest en is hij een van de redenen dat G2 nog ongeslagen is in de eigen regio. Over Splyce valt weinig te zeggen. Ik heb het altijd een matig team gevond en vind niemand van de line-up er echt met kop en schouders bovenuit steken. Hoe zij vorig seizoen derde zijn geworden, is mij een raadsel.

 

In NA zijn er ook een paar spelers om in de gaten te houden. Bij Team Liquid gaf Pobelter tijdens MSI geen thuis en was hij, in mijn optiek, een van de redenen dat zij hier geen succes hadden. Met de verandering van de meta lijkt Pobelter beter op zijn plaats. Echter schuilt er ook een gevaar in zijn, tot nu toe zeer succesvolle, Irelia pick op midlane. Zodra deze wordt gebanned, bestaat er de kans dat hij met minder vertrouwen op een andere champion moet vertrouwen. Gelukkig is daar dan altijd nog Doublelift. De man die niet gelooft in Heimerdinger of Swain in de botlane. Koelbloedig blijft hij reguiliere ADC's spelen zoals Xayah en probeert hij te bewijzen dat zijn rol niet 'dood' is. Tot nu toe met veel succes, want Team Liquid deelt met een 4-2 score de eersste plek in NA.

 

Die eerste plek delen zijn onder andere met 100 Thieves en Echo Fox, de andere twee Amerikaanse teams op Rift Rivals. 100 Thieves heeft er een prima eerste seizoen op zitten, maar piept en kraakt wel een beetje. Met recent nog het nieuws dat Meteos omgewisseld wordt met AnDa (van FlyQuest) lijken er wat scheurtjes te komen in het beoogde dreamteam van Amerika. Ook zal 100T tijdens Rift Rivals met toplaner Brandini en jungler Levi spelen. Het is dus een beetje onrustig bij de runner-up van de Spring Split. Tot slot Echo Fox, waar vooral Altec en Huni de show stelen. De line-up ogt stabiel en staat na zes games op een gedeelde eerste plaats. Ook zij lijken helemaal klaar voor de titanstrijd.

 

Waarom EU voor het tweede jaar op rij zal verliezen van NA? EU heeft met G2 momenteel maar één échte kanshebber voor de titel. Fnatic moet zichtbaar wennen aan de meta en was afgelopen weekend kansloos tegen de 'funnel-comp' van G2. Ik verwacht niet dat dit in een week zomaar opgelost is en zie FNC dus geen potten breken. Splyce gaat wat mij betreft al helemaal voor spek en bonen mee. Aan de andere kant staat een Team Liquid dat op stoom is, met Doublelift die extreem goed in vorm is. 100 Thieves dat ondanks de onrust in het team het hoofd koel lijkt te houden. En dan nog Echo Fox, dat dit seizoen sterker dan ooit lijkt te zijn. Sorry Europeanen, Amerika mag weer een jaartje opscheppen na komend weekend. NA > EU. Helaas.

 

Write a comment

Comments: 0