· 

Boomin over de Benelux Premier League

Op 18 juni maakte Riot officieel bekend dat er drie nieuwe regio's een zogenaamde ERL-status krijgen. Dit staat voor European Regional League. Kort door de bocht betekent dit dat deze regio's nu ook serieus worden genomen in de League of Legends scene en bovendien een kans krijgen om zich te kwalificeren voor de European Masters. Dit is een groot internationaal toernooi dat in de lente van dit jaar nog gewonnen werd door Origen. De Benelux behoort tot deze drie nieuwe regio's en zo was de Benelux Premier League geboren. Team Echo Zulu plaatste zich als eerste team voor de BPL en ik sprak met Denis (aka Boomin) over dit toernooi en de ontwikkeling van de esports in de Benelux: "Esports is voor veel spelers nog steeds een bijzaak. Je kunt er niet van rondkomen."

Denis vormt samen met Poeza, Chapanya, Alois, Dommylol en Goose de Team Echo Zulu line-up voor de BPL. Hij legt me eerst uit waarom er momenteel zes spelers zijn. "Aangezien ik begin augustus (start van de BPL red.) op vakantie ga, hebben we samen met het team gekeken naar de beste lineup. Het heeft natuurlijk niet zo veel zin om nu alles met mij te spelen, als ik vervolgens bij het echte toernooi absent ben. Vanuit de intentie om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het echte toernooi hadden we besloten om onze substitute Dommy weer wat speeltijd met het main roster te geven." vertelt hij. Echter was er nóg een obstakel, aangezien Goose op een aantal speeldagen moest werken. "Toen hebben we besloten om de qualifiers met zowel Dommy als mij te spelen. We zouden samen op de botlane gaan spelen, maar door de enorme veranderingen in de meta (met onder andere 'funnelcomps') merkten we dat die speelstijl ons beter lag. Met onze nieuwste speler Alois hebben we nu een goede mix van talenten (Poeza, Chapanya & Alois) en oude rotten (Dommy en ik). Tot nu toe werkt het erg goed voor ons en zijn we blij met de nieuwe meta."

Eigenlijk kwam Echo Zulu kinderlijk eenvoudig door de kwalificaties heen. De eerste ronde was een 'bye', waarbij Echo Zulu dus niet hoefde te spelen maar automatisch door was naar de volgende ronde. In de halve finale was NHL Unity de tegenstander. "Ze leken niet zo goed te weten hoe ze tegen een 'funnelcomp' moesten spelen en het klassenverschil in de toplane was sterk in ons voordeel." aldus Denis. "De finale was tegen Youries Vankanjers, die na acht minuten zeiden dat we via de botlane mochten gaan enden. Hierdoor vraag ik me wel af wat voor niveau we van de BPL kunnen verwachten."

Desalniettemin is Echo Zulu dus geplaatst voor de volgende ronde. ESL Benelux was een zeer teleurstellend einde van het lente-seizoen en volgens Denis heeft dat hun ogen geopend. "We hebben onze zwakke punten aangepakt. Tijdens ESL lieten we zien dat we heel goed kunnen spelen, maar we hebben te veel tijd nodig om aan te passen op veranderingen. Door de vroege kwalificatie hebben we genoeg ruimte om te oefenen en heb ik veel vertrouwen in de BPL. Ik denk dat er een aanzienlijke kans is dat wij met de winst naar huis gaan.".

Of de komst van de BPL een verbetering is voor de Benelux teams en spelers, weet Denis nog zo net niet. Hij ziet de positieve punten, maar blijft zeker kritisch: "Het ticket om aan EU Masters mee te kunnen doen is natuurlijk heel vet. Zo krijgen ook andere regio's meer waardering voor de Benelux als deelnemer. Het is fijn dat Riot ons nu als competitieve regio accepteert, maar we zijn er nog niet. Veel goede spelers zijn al vertrokken naar andere competities in het buitenland, waar ze al een aantal stappen verder zijn. Ook is de locatie van de BPL (Rotterdam) niet voor iedereen makkelijk bereikbaar. Ik kan me voorstellen dat spelers uit Groningen of België niet zo makkelijk even heen en weer reizen. Bij een eerste editie zullen er altijd fouten worden gemaakt en hopelijk leren ze hier ook weer van."

Als ik vraag wat de Benelux volgens Denis nodig heeft om verder te groeien, hoeft hij niet lang na te denken: Investeringen. "De opbrengsten in de Benelux zijn ten opzichte van andere regio's echt minimaal. Esports is voor veel spelers een bijzaak, omdat zij hun studie en/of baan niet op kunnen geven. Als je de beste van de Benelux bent en alle toernooien wint, kun je daar nog nauwelijks van rondkomen. Ook reistijd blijft een issue, zoals ik al eerder zei. Wanneer de BPL een winstgevend project voor organisaties zou zijn, zouden er appartementen in Rotterdam voor de spelers gehuurd kunnen worden om daar te leven en te oefenen. Zo ver zijn andere competities wel, maar in de Benelux is het geld er gewoon nog niet om dit te realiseren.".

Natuurlijk kan ik het niet laten om tot slot even te vragen wat hij verwacht van de BPL. Wie gaan zich kwalificeren en wie zijn de favorieten? "Naast Sector One, New Dynasty en NHL Unity zijn er een paar underdogteams die allemaal kans maken op een plekje in de competitie. Daarmee bedoel ik Hypernova (mijn favoriet), Toxic Falcons, EPHEC en Neutronic eSports. Ik verwacht dat het voor de eindstrijd opnieuw spannend zal worden tussen Sector One, die een aanzienlijke upgrade in de line-up hebben gehad, en ons. De line-up van New Dynasty is nog niet bekend (ten tijde van dit gesprek red.), maar met goede spelers maken zij ook zeker een kans." vertelt Denis. "Als wij de meta uitgevogeld hebben en onze opstellingen hebben getest denk ik dat wij het meest veelzijdige team uit de BPL zijn die altijd een stapje voor zullen lopen op de rest. Als we deze competitie onze focus kunnen behouden en er geen aanzienlijke veranderingen komen in de game, dan is de eerste plaats een #EZWIN.".

 

Duidelijke taal van Denis (@EZboomin) over de BPL en de favorietenrol van Echo Zulu. Wat denken jullie? Laat het ons weten via Twitter of reageer hier onder!

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Henk (Tuesday, 17 July 2018 00:32)

    EPHEC liggen er toch echt uit, die hebben geen van de qualifiers gewonnen ;)