· 

Bwipo, Vlaamse glorie met een vleugje samba

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gamingscene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 1: Bwipo (19), toplaner bij Fnatic.

Wie vooraf had voorspeld dat we hem ieder weekend in de main line-up van Fnatic zouden zien spelen, was voor gek verklaard. Na een paar invalbeurten voor sOAZ op de toplane, speelt Bwipo in de nieuwe meta als vaste waarde in het team in plaats van veteraan Rekkles. Op het podium oogt hij stressloos, maar toch gefocust. In interviews praat hij snel, maar vastberaden. Wat is het verhaal achter deze talentvolle speler en wat motiveert hem het meest? Laten we bij het begin beginnen.

Bwipo zijn verhaal begint in Brugge, de hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Op Kerstavond 1998 kwam Gabriël Rau ter wereld als kind van een Vlaamse vader en een Braziliaanse moeder. Vernoemd naar de aartsengel uit het Christendom nadat zijn broer al eerder vernoemd was naar Raphael, de genezende engel. Gabriël wordt in de bijbel gezien als boodschapper van God, een naam met een betekenis waar Bwipo trots op kan zijn.

Ondanks zijn deels Braziliaanse roots groeit Bwipo volledig op in België. Al sinds hij zich kan herinneren is hij aan het gamen geslagen. Omdat hij met zijn ouders midden in de stad woonde was buitenspelen vaak geen optie. Gamen was een acceptabel alternatief om de tijd te doden en werd dus ook zijn voornaamste bezigheid. Het begon voor hem met gamen op consoles zoals de Gamecube en de Gameboy. Zoals velen uit zijn generatie was Mario Party een veel gespeelde game in huize Rau. Ook zijn vader hield wel van een spelletje, op de Playstation voornamelijk. Bwipo zijn interesse in PC games begon bij Runescape, een van de grootste gratis MMORPG games in de geschiedenis. In een MMORPG speelt de speler een fictief personage waarmee hij zich beweegt in een online wereld met een zeer groot aantal andere spelers. Al snel verplaatste zijn aandacht naar World of Warcraft, dat hij vanaf zijn elfde levensjaar samen met zijn broer begon te spelen. Dankzij die game kon hij op zijn 12e al vloeiend Engels en de drang om steeds beter te worden in WoW werd bovendien alsmaar groter. Bwipo nam geen genoegen met matige prestaties en speelde zich uiteindelijk naar de top 2% van de PvP (Player vs. Player) ranking. Hoewel hij er altijd naar streefde om beter te worden, was hij wel tevreden met deze ranking aangezien hij naast het gamen ook nog gewoon naar school ging.

In 2012 maakte Bwipo definitief de overstap naar League of Legends, een game die zich op dat moment in zijn tweede seizoen bevond. Ondanks de populariteit van de shooter CS:GO, die net uit was gekomen, koos Gabriël resoluut voor League. De ongelijkheid van de map en de wapens in CS:GO bevallen hem niet, waar bij League of Legends veel meer onderdelen zijn waar je als speler zelf invloed op hebt. Het feit dat hij zelf de grootste factor is in winst of verlies werd voor hem een grote motivatie en zorgde dat hij progressie bleef maken als speler. Ook gelooft hij heilig in het feit dat er bij LoL sprake is van balans en gelijkheid tussen beide teams, los van de gekozen champions en de spelers achter de champions natuurlijk.

De balans waar Bwipo het over heeft, is in League of Legends juist een populair onderwerp van discussie. Vaak worden nieuwe champions als ‘te sterk’ bestempeld en schiet hun winrate omhoog. Bwipo gelooft zelf dat dit meer aan de mindset van de spelers ligt dan aan de champions zelf. Iedere champion heeft counterplay, het is alleen aan de speler om deze correct uit te voeren. Ook is hij heel stellig in het feit dat niemand meer League of Legends zou spelen als het écht zo oneerlijk verdeeld zou zijn tussen verschillende champions. Waar veel spelers geen rekening mee houden zijn verschillen in levels en items, waardoor er vaak snel geroepen wordt dat een champion te sterk zou zijn. Het uitzoeken van deze matchups en uitvinden hoe je alsnog kunt winnen, daagde Bwipo uit om bij League of Legends te blijven hangen.

Leren van eigen fouten is iets waar Bwipo bij zweert. Ook hij moest door de welbekende ELO-hell heen om te komen waar hij nu is. Zijn opvatting over Solo-Q is even simpel als doeltreffend: Gewoon spelen. Hij probeerde zich nooit te storen aan teamgenoten die fouten maakten, maar probeerde juist zijn eigen spel te analyseren. Als je weet wat je fout doet en je dat aan kan pakken, word je beetje bij beetje vanzelf beter. Een herhaalbaar proces, ongeacht waar je beter in wil worden, is volgens Bwipo de gouden tip. Hij gelooft niet in dingen ‘anders’ doen, alleen in dingen ‘beter’ doen. We kunnen voorzichtig concluderen dat hem dat tot nu toe aardig lukt.

Toch had Bwipo natuurlijk ook zijn struggles. In zijn eerste seizoen (seizoen 3) speelde hij 1500 ranked games. In zo’n 400 games worstelde hij zich door Gold heen om Platinum te bereiken. Met meer dan 100 verschillende champions in dit seizoen had hij nog geen specifieke voorkeur voor bepaalde lanes of champions. Bwipo speelde gewoon het spel en wilde graag beter worden. Ook keek hij veel streams, waar hij dingen van leerde zonder dat hij het zelf hoefde te doen. Grote namen zoals Wingsofdeath, Dyrus en Imaqtpie waren vaste prik voor Bwipo. Zo leerde hij niet alleen van zijn eigen fouten en games, maar ook van die van anderen

Hij speelde vaak jungle, omdat zijn favoriete champions Lee Sin en Jarvan daar bruikbaar waren. Spelen wat je leuk vindt is volgens hem net zo belangrijk als sterke champions spelen. Na twee jaar spelen waar hij zin in had, werd hij via zijn stream benaderd door Frank ‘Eärendil’ Tijsterman om voor mCon te komen spelen, samen met onder andere Broeder en Foton. Hij viel op door zijn consistente ranking waarbij hij nooit onder de 300 LP op Master level zakte. Bwipo was ontdekt en zijn carrière kon beginnen. Dit communiceerde hij ook duidelijk en eerlijk naar zijn moeder, die in 2016 te horen kreeg dat haar zoon wilde stoppen met school. Los van het feit dat Bwipo fulltime wilde gaan gamen, wist hij ook niet wat hij na zijn studie Wetenschappen-Moderne Talen eigenlijk precies wilde gaan doen. Na even twijfelen heeft zijn moeder haar zegen gegeven om school op te geven, iets waar Gabriël haar tot op de dag van vandaag enorm dankbaar voor is.

Na mCon speelde Bwipo zich bij Sector One nog meer in de kijker. Met dit team won hij, waaronder tegen Echo Zulu in verschillende finales, onder andere in oktober The Reality LAN en meerdere online toernooien. Door zijn grote successen en groeiende naamsbekendheid in de Benelux, kon het buitenland niet meer om hem heen. Hij speelde daarna voor internationale teams Dark Passage (Turkije) en RoX (Rusland). Door Dark Passage werd hij eind 2016 opgepikt toen hij in de top-25 van solo-Q speelde. Met dit team is hij naar Korea geweest en heeft hij in Turkije gespeeld. Helaas waren de prestaties als team niet goed en vertrok hij in februari 2017 weer. Zijn periode bij RoX was iets langer en prettiger, maar een aanbod van Fnatic was niet te weerstaan. Fnatic zocht echter een substitute en Bwipo twijfelde, ook omdat er geen plek in het gaming house van Fnatic was. Toch besloot hij de stap te maken en vertrok hij naar de Europese grootmacht.

Dankzij teambuilding activiteiten voelde Bwipo zich alsnog enorm welkom bij Fnatic, ondanks zijn positie als wisselspeler. Hij bouwde een goede band op met het hele team en ging vaak op pad met Team Manager Michael ‘Garki’ Bolze, die hem op sleeptouw nam. Zo voelde hij zich beetje bij beetje meer thuis. Ook is Bwipo extreem nuchter over het rondlopen tussen grote namen zoals Rekkles en Caps. Door niemand op een voetstuk te zetten blijft hij zelf ook altijd rustig en ervaart hij weinig druk. Zo heeft Bwipo ook samen met zijn coach, Dylan Falco, een vast ritueel wanneer het matchday is in Berlijn. Samen eten ze een lekkere hamburger bij Tommi’s Burger, ter voorbereiding op de game. Waar andere spelers liever nog even gaan sporten, genieten Dylan en Bwipo van een stevige bodem om hopelijk later op de dag de winst op te kunnen bouwen.

Het mag duidelijk zijn dat Bwipo een jongen is met enorm veel ambities, die hij tot nu toe aardig waar weet te maken. Door de veranderingen in de meta is hij zelfs naar de botlane verplaatst en houdt hij momenteel Spring Split MVP Rekkles op de bank. Hij maakt dan ook geen geheim van zijn toekomstplannen, waarbij hij zichzelf als een serieuze kandidaat ziet om bij de startende vijf spelers van Fnatic te blijven. Wanneer hij zijn rol moet blijven delen met sOAZ, is de kans groot dat hij verder gaat kijken. Dit kenmerkt zijn ontembare drang om alsmaar beter te worden en te blijven ontwikkelen als speler. Als Bwipo het gevoel heeft dat hij niet verder komt, zoekt hij een andere oplossing.

Met zijn jonge leeftijd, zijn onmiskenbare talent en zijn hoofd vol ambitie is het niet te ontkennen dat Bwipo alles in zich heeft om een grote speler te worden. Zijn visie op gamen en het blijven ontwikkelen van zijn eigen kwaliteiten maken hem tot een groeibriljant. Zelf verwacht ik niet dat Fnatic zijn eindstation zal zijn, al kan hij daar ook al hele mooie dingen bereiken. Ik raad iedereen aan om hem te blijven volgen, want we kunnen veel van hem verwachten

Door: Stephen 'The Pens' van Vlokhoven.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    lil J (Tuesday, 14 August 2018 00:45)

    heel cool concept dit aangezien we in de benelux niet zo veel pros hebben in league.
    meer van dit godverdomme