· 

DutchMash, van kleine YouTuber naar internationale creatieveling

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gaming scene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 3: Chris ‘DutchMash’ Maas (21), creatief marketingbrein en video-editor bij Fnatic.

Iedere game-liefhebber, in het bijzonder iedere League of Legends-speler, heeft wel eens een video van hem gezien. Hij maakte compilaties van de grootste spelers ter wereld en monteert op wekelijkse basis verschillende soorten video's voor het YouTube-kanaal van Fnatic. Dat je met doorzettingsvermogen en vooral veel passie voor een hobby dit kunt laten uitgroeien tot een bron van inkomen, heeft Chris wel bewezen. Tijd voor een kleine terugblik op zijn leven en wat hij tot nu toe heeft bereikt.

 

Chris groeit op in het dorpje Bladel, in Noord-Brabant. Tussen zo’n 10.000 andere inwoners speelde hij veel buiten en was gamen eigenlijk niet interessant. Toch zat Chris vaak achter de computer, maar meer in de creatieve hoek en leerde hij zichzelf bijvoorbeeld HTML, CSS en video-editen. Hij gamede nauwelijks, behalve dan het nostalgische Rollercoaster Tycoon. Toen hij zes jaar oud was ging hij al aan de slag met de camcorder die zijn ouders hadden gekocht. Natuurlijk moest hij voorzichtig doen met het apparaat dat zijn vader en moeder zo’n 200 gulden had gekost, maar toch wist hij ze steeds te overtuigen dat hij er mee mocht spelen. Zo begon Chris kleine filmpjes te maken en te experimenteren met videobeelden. Op zijn eerste YouTube-kanaal maakte hij video’s die op Domino Day leken, waarbij hij met vrienden Domino-banen uitzette en dit filmde. Toen een van zijn filmpjes meer dan 1.000 views kreeg, begon het balletje vanzelf te rollen.

Chris zijn interesse in video en het bewerken hiervan begon te groeien. Jammer genoeg had hij geen goede computer om de zware programma’s Adobe After Effects en Photoshop samen op te draaien. Hij besloot daarom een half jaar lang uren te besteden aan filmpjes opzoeken hoe de programma’s werkten. Zonder dat hij er iets mee kon, vergaarde hij zo in korte tijd enorm veel kennis. Toen hij naar de middelbare school ging, waar ze computers hadden die de programma’s wel aan konden, had hij dus al een straatlengte voorsprong. Klasgenoten begrepen er toen ook niets van hoe Chris vliegensvlug met de software overweg kon. Later kreeg hij zijn eigen computer van zijn ouders en kon hij ook thuis aan de slag. Op de middelbare school volgde hij tweetalig onderwijs en leerde hij hier dus ook al snel Engels als tweede taal. Chris sloot zich aan bij een groepje dat elke week een journaal over de gebeurtenissen in de school maakte, waarmee hij iedere vrijdag makkelijk tot 20:00 uur ‘s avonds aan het werk was. Door sommige mensen werd hij voor gek verklaard dat hij vrijwillig zo lang op school bleef hangen, maar Chris geloofde in zijn droom en zou uiteindelijk bewijzen wat hij hiermee kon bereiken.

In 2013 spraken al zijn klasgenoten over League of Legends, een spel dat Chris totaal niet kon boeien. Toch werd hij overgehaald en besloot hij het te installeren. Al begreep hij niet veel van het spel zelf, kon hij zich wel vermaken. Hij bleef League spelen en begon hier ook video’s over te maken. Chris besloot een serie te maken over ‘Bronze Moments’, aangezien hij zelf ook niet echt op niveau speelde. Hij zag de grap wel in van slechte gameplay en sloeg hier een aardig slaatje uit. In juni/juli 2014 begon hij deze video’s te uploaden en merkte hij dat de viewers niet vanzelf kwamen. Hij verdiepte zich in de systemen en algoritmes achter titels, tags en alles wat met YouTube te maken heeft en haalde beetje bij beetje meer viewers per video. Na 14 delen van deze serie was het tijd voor iets nieuws.

Chris had het lastig om aan zijn ouders uit te leggen waar hij nou precies mee bezig was. Gamen vonden zij niet zo nuttig, maar zolang Chris creatief bezig was was het nog wel acceptabel voor hen. In 5VWO moest hij een jaar overdoen, omdat hij zakte op wiskunde. Chris ging toen verder in 5HAVO, in de periode dat zijn YouTube-kanaal steeds beter ging. Zo kon hij blijven presteren op school én zijn droom achterna jagen om van zijn passie zijn werk te maken.

 

Op 9 december uploadde hij voor het eerst een ‘Best of’-video van een professionele League of Legends-speler: xPeke. Toen de iconische midlaner bij Fnatic vertrok vond Chris het een goed moment om deze video te maken. Mede dankzij de opvallende blauwe achtergrond op de thumbnail en zijn uitgekiende woordkeuze in zijn titel sloeg de video in als een bom. Het was toentertijd ook een uniek concept om op deze manier een speler in de spotlight te zetten. Chris kon zijn ogen dan ook niet geloven toen de video van xPeke in 1 dag al 100.000 views haalde. De jonge video-editor kon niet stoppen met het checken van de statistieken om de viewercount op de voet te volgen. Hij uploadde de video naar meerdere platformen en e-mailde eigenaren van grote Facebook-pagina’s om te helpen bij promotie. Chris leverde 1 minuut content aan hun pagina in ruil voor een verwijzing naar de volledige video. Op zijn eerste succesvolle video volgde onder andere compilaties van Cyanide, Rekkles en Dyrus. Een van de hoogtepunten was het moment dat Cyanide de video van xPeke live op stream bekeek. Dit gaf Chris weer wat extra bekendheid, waardoor zijn kanaal bleef groeien. 

 

Na de upload van zijn eerste video nam bovendien DeoNade contact met hem op. Deze bekende YouTuber (met momenteel ruim 250.000 abonnees) benaderde Chris en complimenteerde hem om zijn video’s. Een contact dat later uit zou groeien tot een hechte vriendschap tussen twee jongens die allebei dezelfde passie deelden. Naast dit betekenisvolle contact waren er ook pro-spelers die zijn video’s begonnen te delen. Huni en Febiven deelden bijvoorbeeld hun eigen ‘Best of’-video op Twitter, voor hun duizenden volgers. De echte klapper moest echter nog komen.

Op 5 juni 2015 plaatste Chris zijn best bekeken video tot nu toe. Zijn compilatie van de beste momenten van Faker is inmiddels meer dan zes miljoen keer gezien en pakte in de eerste paar dagen zo’n 40.000 views per dag. Rond deze periode werd Chris meer en meer herkend en werd hij steeds meer een begrip in de YouTube-scene. Ook zijn video waarbij Faker zogenaamd met zijn fameuze koprol een Ashe ultimate ontweek werd in een halve dag 600.000 keer bekeken. Het was duidelijk dat Chris was gekomen om te blijven.

 

Toen hij ook video’s begon te maken over Origen spelers, werd hij benaderd door de organisatie om een video te maken ter ere van hun 1-jarige bestaan. Voor het eerst in zijn carrière werkte Chris dan op zijn 18e eindelijk voor een grote organisatie. Waar al zijn vorige video’s allemaal op eigen initiatief waren, was dit de eerste officiële opdracht die hij kreeg. Vervolgens ging hij ook naar internationale evenementen zoals Worlds in Brussel en kwam hij in contact met Omnia Media, hét bedrijf voor online content creators op dat moment. Via dit managementbedrijf kreeg Chris een manager aangewezen die voor hem alle grote advertenties aan kon bieden en hem hielp met juridische zaken zoals copyright.

 

Toen de Social Media Manager van Origen naar Fnatic vertrok, nam deze weer contact op met Chris om een samenwerking aan te gaan. Natuurlijk twijfelde hij geen moment en greep hij deze kans met beide handen aan. In deze periode maakte Chris een aantal video’s in opdracht van Fnatic, onder andere highlights van games. Door deze stap werd hij nóg bekender en moest hij zelfs her en der handtekeningen uitdelen en op de foto. Grappig detail is het feit dat hij toen nog helemaal geen échte handtekening had.

Op uitnodiging van Riot Games kon hij in 2016 naar All Stars in Barcelona. Alles werd voor hem geregeld, in ruil voor een toffe video natuurlijk. Samen met zijn maatje Deonade had hij de tijd van zijn leven en leverde hij wederom een kwalitatief hoogstaand product af. Na deze trip benaderde Fnatic-speler Rekkles hem om voor zijn YouTube-kanaal video’s te gaan maken. 

 

Chris solliciteerde toen voor een stageplek bij Fnatic en bereidde zich tot in de puntjes voor. Tot zijn grote verbazing was het een kinderlijk eenvoudig gesprek waarbij eigenlijk alles erg snel was geregeld. Omdat hij al connecties binnen de organisatie had, viel Chris natuurlijk op tussen de honderden sollicitanten die Fnatic maandelijks te verwerken krijgt. De juiste connecties brachten hem weer een stukje dichter bij zijn droom. In deze periode deed hij veelzijdige projecten voor Fnatic, waaronder het live verslag doen van events op social media, announcements, visuele branding voor vele marketingcampagnes en memes bedenken en plaatsen op social media. Bovendien was Fnatic er na een paar weken al over uit dat hij niet alleen zijn stage moest doorlopen maar ook voor langer moest blijven. Het moge duidelijk zijn dat Chris enorm dankbaar is voor de kans en de mogelijkheden die hij krijgt bij Fnatic en dat hij al naar zoveel evenementen is geweest met hen. Een droom die werkelijkheid werd.

Tegenwoordig heeft Chris de titel Creative Marketing Executive en doet hij veel verschillende dingen voor Fnatic. Vanuit zijn kantoortje in Bladel maakt hij video’s, bedenkt hij nieuwe marketing-acties en denkt hij mee op allerlei vlakken binnen de organisatie. Hoe graag Fnatic ook wilde dat Chris naar London kwam om fulltime aan de slag te gaan, koos hij er bewust voor om zijn studie Commerciële Economie netjes af te maken. Wanneer hij afgestudeerd is bestaat de kans natuurlijk wél dat hij alsnog naar Engeland vertrekt. 

 

Als de korte carrière van de jonge Chris iets duidelijk maakt, is het wel dat je daadwerkelijk van een passie je werk kunt maken. Met enorm veel doorzettingsvermogen en ambities is hij altijd blijven geloven in zijn droom. Waar zijn loopbaan zal eindigen, is voor niemand bekend. Voorlopig zit hij prima op zijn plek bij Fnatic, maar dromen is altijd goed. 

Volg Chris via zijn Twitter, YouTube en Instagram als je op de hoogte wilt blijven van zijn werk. Volg het YouTube-kanaal van Fnatic voor de video’s die hij voor hen maakt.


Lees de vorige delen van Ode aan de Benelux hier:

- Deel 1: Bwipo, Vlaamse glorie met een vleugje samba

- Deel 2: Ward Geene, dé esports-duizendpoot van Nederland


Stephen "The Pens" van Vlokhoven schrijft sinds 2017 artikelen voor Team Echo Zulu in de rubriek De Pen van Pens. Iedere maandagmiddag verschijnt er een nieuw artikel over gaming en/of esports. Klik hier om oude artikelen terug te lezen. Twijfel ook niet om contact met hem op te nemen met feedback of suggesties voor artikelen!

 

Twitter: StephenThePens

Facebook: Stephen "The Pens" van Vlokhoven

Instagram: StephenThePens

E-mail: depenvanpens@gmail.com

Write a comment

Comments: 0