· 

Peter Warman bewijst dat een klein land groot kan zijn

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gamingscene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 4: Peter Warman, mede-oprichter en CEO van Newzoo.

Er zullen vast een hoop casual gamers zijn die Newzoo misschien niet direct (her)kennen. Voor de doorgewinterde esporter zal er vast wat sneller een belletje gaan rinkelen. Zelf noemt Newzoo zich dé wereldwijde partner voor ieder bedrijf dat zich interesseert in games, mobiele technologie en esports. Peter Warman (47) is het brein achter dit fascinerende bedrijf, waarmee hij Nederland internationaal op de kaart heeft gezet in deze branche. Graag deel ik met jullie het boeiende en motiverende verhaal van deze ambitieuze man.

 

Toen Peter op zijn 12e auto’s stond te wassen, had niemand kunnen vermoeden dat hij 35 jaar later een grote speler in de internationale markt zou zijn. Ook Peter zelf niet, die voor zes gulden per auto zijn eerste zakcentje verdiende. Toen hij op een dag een Porsche 928 mocht wassen gebruikte hij per ongeluk een spons met zand, waardoor de bolide flink beschadigd werd, stopte hij direct met het wassen van auto’s. Gelukkig voor Peter werd de schade gedekt door de verzekering, anders was hij al zijn zuurverdiende geld ook weer kwijt geweest. Op zijn 16e werkte hij op het Westland, waar hij rozen knipte. Doordat hij om 6:00 al moest beginnen kreeg hij op jonge leeftijd al enorm veel respect voor de hardwerkende mensen in de agrarische sector. Iets wat de basis heeft gelegd voor zijn eigen carrière. Ook werkte Peter later nog een tijdje in een verzorgingstehuis. WC’s schoonmaken met een dikke kater en na slechts twee uur slaap was geen uitzondering, maar hij bouwde hier wel een band op met de bewoners van het tehuis. Er woonden mensen die geestelijk niet meer helemaal bij de les waren, wat Peter er niet van weerhield om af en toe eens een praatje te maken. Het contact tussen Peter en de bewoners werd naar loop van tijd steeds beter en zo leerde hij ook hier al een hoop over het leven.

Als Peter niet aan het werk was, hield hij zich bezig met gamen. Eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 maakten de eerste consoles hun opmars zoals de Commodore 64 en de Philips Video PAC. Toch begon Peter zijn fascinatie voor games met een klassieker: Pong. In Huize Warman stond een Pong-console waar alleen op gespeeld mocht worden als het licht was. Om nachtenlang te kunnen gamen moest hij bij een vriendje logeren, want anders kwamen zijn ouders daar achter. Ook werd Peter vrienden met Marco, een jongen die hij eigenlijk helemaal niet zo aardig vond. De vader van Marco was tandarts en relatief rijk, waardoor de nieuwste consoles in huis aanwezig waren. Peter deed met liefde alsof hij Marco aardig vond om vervolgens bij hem thuis samen op de Atari te kunnen spelen. De gameliefhebber in hem was ontwaakt.

 

Ook het ondernemersbloed stroomde al vroeg door Peter zijn aderen en rond zijn 15e levensjaar begon hij dan ook al zijn eerste bedrijfje. Zijn creativiteit en passie voor tekenen bracht hem op het idee om een eigen fabriekje op te richten waar hij t-shirts bedrukte en verkocht. Dit alles deed hij samen met zijn beste vriend Thijs, die hij van de basketbalvereniging kende. Peter en Thijs trainden 8 jaar lang 4 á 5 keer per week en deden mee aan nationale toernooien. De jongens konden het goed met elkaar vinden en bouwden een bijzondere band op. Later zou blijken dat deze vriendschap van onschatbare waarde zou zijn voor de toekomst van zowel Peter als Thijs.

 

Toch leken de wegen van de beste vrienden zich te gaan scheiden toen Peter naar de TU in Delft ging om de studie Industrieel Ontwerpen te volgen. Thijs ging een hele andere kant op en werd uiteindelijk een grote investment banker in het buitenland. Toen Peter afgestudeerd was, ging hij ruim vier jaar aan de slag bij TNO, een innovatie- en kennisorganisatie gevestigd in Den Haag. Vlak voordat het internet een echte hype werd, maakte hij begin 2000 de overstap naar Lost Boys. Bij dit creatieve marketingbedrijf werkte Peter zich in vier jaar tijd op naar een hoge positie als Manager Business Development. In zijn tijd bij Lost Boys bouwde Peter een groot netwerk om zich heen en leerde hij enorm veel talentvolle mensen kennen. Inmiddels zijn er meer dan 100 bedrijven opgericht door de mensen die toentertijd bij het bedrijf werkten.

Na een aantal omzwervingen via Reed Business Information en Eccky begon het bij Peter te kriebelen. De neiging om de gaming-wereld in te stappen werd steeds groter en was eigenlijk onbeheersbaar. Typerend voor het enthousiaste karakter van Peter was de nacht in juni 2007 toen hij de slaap niet kon vatten. Hij besloot om 3:00 ‘s nachts zijn vrouw te wekken en te verklaren dat hij nú in het gat in de markt moest springen, omdat hij het zichzelf anders nooit zou vergeven. Nog de volgende ochtend, op dezelfde dag dat Apple’s iPhone voor het eerst te koop was, schreef Peter zich direct in bij de Kamer van Koophandel en registreerde hij de naam Newzoo. Die naam was overigens ooit eens gevallen in een brainstormsessie van het architectenbedrijf van zijn vrouw. Volgens Peter is de gaming-wereld net een dierentuin, vol met exotische beesten. Newzoo zou er voor gaan zorgen dat deze dierentuin een genot is om doorheen te lopen.

 

Om de start (en de toekomst) van Newzoo tot een succes te maken zocht Peter naar een businesspartner die hem zou steunen. Zijn eerste gedachte ging uit naar een paar oud-collega’s van Lost Boys, maar al snel concludeerde hij dat het niet handig zou zijn om een bedrijf te starten met mensen die hetzelfde profiel hebben als hijzelf. Hij bleef op zoek naar een frisse wind en iemand die kennis had op gebieden waar hij dit zelf misschien juist miste. Die persoon lag uiteindelijk meer voor de hand dan Peter ooit had gedacht.

 

Gedurende al die jaren dat Peter en Thijs apart van elkaar hadden geleefd en gewerkt, was het contact wel altijd goed gebleven. Acht jaar lang vijf keer per week samen sporten had de basis gelegd voor een duurzame vriendschap die niet zomaar zou verwateren. Natuurlijk twijfelde Peter om samen te gaan werken met zijn beste vriend, omdat zo’n grote onderneming altijd risico’s met zich meebrengt. Toch besloot hij de knoop door te hakken en Thijs te benaderen. Ze bleken elkaar naadloos aan te vullen, zowel op creatief als professioneel vlak, en besloten samen de schouders onder Newzoo te zetten. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en zijn die schouders steviger dan ooit.

 

De eerste twee jaar richtte Newzoo zich op het koppelen van grote merken zoals Unilever en Coca-Cola aan de gaming-wereld. Dit werkte via een website waar mensen elkaar konden vinden. De merken gaven op een gegeven moment aan dat er behoefte was aan meer data omtrent gaming, voordat zij hier grote bedragen in kunnen investeren. Zonder data was er geen solide onderbouwing om grote investeringen te kunnen verantwoorden. Er waren voldoende gegevens bekend over tijdschriften, TV en internet, maar over games was weinig informatie te vinden. Newzoo besloot TNS NIPO te benaderen om in samenwerking met hen deze informatie te gaan vergaren. Zo ontstond begin 2008 het Nationaal Gaming Onderzoek. Dit onderzoek moest inzicht geven in de gaming-industrie in Nederland, zodat Newzoo hier weer mee verder kon. Het was duidelijk dat er een groot tekort was aan informatie over gaming en Newzoo besloot dit op te gaan lossen. 

In 2010 klopte XboX/Microsoft aan bij Newzoo, met de grootste deal die Peter tot dan toe had gezien. De Amerikaanse softwaregigant legde $20.000 neer voor alle informatie die Newzoo op dat moment had, omdat hun Amerikaanse partners niet over de data beschikten die zij graag wilden hebben. Newzoo had deze data wél en wist zonder marketingbudget toch de aandacht te trekken van grote spelers in de markt. Door simpelweg kwalitatieve publicaties te doen werd Newzoo steeds bekender én vindbaar. Na Microsoft volgde bijvoorbeeld al snel Electronic Arts (EA), die natuurlijk ook lucht kreeg van dit Amsterdamse groeibriljantje.

 

Newzoo profileert zich op hun website als ‘[...]global market intelligence partner of choice for any company with an interest in games, mobile and esports.’. Newzoo gelooft dat bepaalde innovaties die games de afgelopen jaren hebben gemaakt een flinke invloed zullen hebben op andere industrieën en hoe wij in de toekomst zullen leven. Peter is onder andere al meerdere keren door Facebook op hun hoofdkantoor uitgenodigd om, in het bijzijn van hun grootste klanten, hier een presentatie over te geven. Het feit dat Newzoo als Amsterdams bedrijf wordt gevraagd om voor een bedrijf als Facebook een presentatie te geven, geeft volgens Peter dan ook aan wat zij tot nu toe hebben bereikt. Ondanks de aanwezigheid van grote Amerikaanse bedrijven in dezelfde tak van sport komt Newzoo opvallend vaak bovendrijven wanneer er behoefte is aan creatieve input en/of keiharde statistieken over de gaming-industrie. Newzoo levert harde cijfers waardoor andere bedrijven belangrijke beslissingen kunnen nemen. Denk hierbij aan statistieken zoals consumentenonderzoek, data van smartphones en forecasts maken. Hier schenkt Newzoo nog hun eigen visie overheen, waardoor een afnemer van deze informatie hier direct mee aan de slag kan. 

Momenteel heeft Newzoo overeenkomsten met 10 tot 12 grote esports teams, waaronder Fnatic, G2 Esports en LGD Gaming. Deze teams delen data met Newzoo in ruil voor data die zij juist weer nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doelgroeponderzoek onder gamers, wanneer een esports team een nieuwe sponsordeal wil sluiten. Door de informatie van Newzoo weet een organisatie in welke richting zij deze sponsor moeten zoeken om aansluiting te vinden bij de achterban. De ruil van deze data is voor beide partijen natuurlijk zeer waardevol, waardoor Newzoo zich nestelt in de top van de gaming-industrie. 

Het is een belangrijke periode voor Newzoo, dat momenteel meer dan 40 mensen in dienst heeft waarvan het grootste deel in Amsterdam werkt. Op het kantoor in San Fransisco werkt een kleiner deel van het team. De afgelopen 12 maanden zijn er veel grote investeringen gedaan om Newzoo naar een nieuw (en hoger) niveau te tillen. Het is duidelijk dat ze nog lang niet klaar zijn met het ondersteunen van de gaming-industrie en de integratie van het zakelijke aspect. Volgens Peter kunnen we vrij snel groot nieuws verwachten en moeten we het nieuws goed in de gaten houden.

 

Al met al is te concluderen dat Peter als een ware pionier Nederland op de kaart heeft gezet als belangrijke speler binnen de branche. Newzoo speelt een dusdanige rol van betekenis in de gaming-industrie dat deze niet meer te negeren is voor de grote internationale namen. Volgens Peter zal de populariteit rondom gaming alleen maar groeien en daarmee zullen ook de investeringen steeds groter worden. Een ideaal klimaat voor Newzoo om te blijven groeien en in hun vakgebied de allergrootste ooit te worden. 

 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk eens de website: www.newzoo.com


Stephen "The Pens" van Vlokhoven schrijft sinds 2017 artikelen voor Team Echo Zulu in de rubriek De Pen van Pens. Iedere maandagmiddag verschijnt er een nieuw artikel over gaming en/of esports. Klik hier om oude artikelen terug te lezen. Twijfel ook niet om contact met hem op te nemen met feedback of suggesties voor artikelen!

 

Twitter: StephenThePens

Facebook: Stephen "The Pens" van Vlokhoven

Instagram: StephenThePens

E-mail: depenvanpens@gmail.com

Write a comment

Comments: 0