· 

Jos Mallant, ambitieuze vader van een EULCS-team

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gamingscene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 5: Jos 'UOLdad' Mallant (60), eigenaar en CEO van EULCS-team Unicorns Of Love.

Vanaf het moment dat het iconische Unicorns Of Love het toneel van de EU LCS betrad, was het duidelijk dat ze geen stille passanten zouden zijn. Met de opvallende marketing-acties (op social media), felroze teamkleur en knettergekke mascotte c.q. teammanager kon niemand om de Unicorns heen. Om het verhaal achter dit team te ontrafelen sprak ik met Jos Mallant, die het team in 2013 oprichtte. 

 

Eigenlijk is de plek van Jos binnen deze Ode aan de Benelux een klein beetje vals spelen. Hij is namelijk geboren in Singapore, waar zijn ouders 9 jaar hebben gewoond, maar groeide als rasechte Hollander op in Den Bosch. Jos was vanaf jonge leeftijd al bezig met techniek en computers. Een passie die hem uiteindelijk leidde naar de MTS (Middelbare Technische School) en de basis legde voor zijn toekomst. Zijn eerste aanraking met gamen was de klassieker Pong die toen nog bestuurd werd met een draaiknop en enkel tegen iemand anders gespeeld kon worden aangezien computergestuurde tegenstanders slechts toekomstmuziek waren. Later speelde hij andere pareltjes zoals Leisure Suit Larry, DOOM en Wolfenstein.

 

Na een wilde studententijd van rollerdisco's tot nachtclubs vertrok Jos op 22-jarige leeftijd naar Hamburg. Daar ging hij in eerste instantie een opleiding volgen om vervolgens vanuit Nederland voor een bedrijf te werken dat firma die opto-elektrische sorteermachines maakte. Dit zijn apparaten die op basis van camerabeelden sorteringen uit kunnen voeren. Jos deed het echter zo goed dat ze hem vroegen om in Hamburg te blijven om daar te werken. Hier sleutelde hij vooral aan machines die door anderen ontworpen waren. Hoewel zijn ouders uiteraard lichtelijk treurden dat hun zoon de thuisbasis verliet, kreeg Jos het volle vertrouwen en de zegen om naar Duitsland te vertrekken. Het begon te kriebelen bij Jos en hij besloot zelf meer te gaan ontwikkelen. Dit deed hij op een Apple IIE, het vierde model uit de serie computers die het bedrijf van Steve Jobs produceerde. Op zijn 24e had Jos al meerdere patenten geregistreerd en was hij bovendien verslingerd aan de wereld van techniek en development.

 

Op zijn 33e werd Jos voor het eerst vader toen dochter Vivien werd geboren. Twee jaar later zag zoon Fabian het daglicht en was huize Mallant compleet. De manier waarop Jos zijn kinderen heeft opgevoed is te prijzen en vindt veel gelijkenissen met de opvoeding die hij zelf heeft genoten vroeger. Jos gelooft in autodidactisch leren en vindt dat kinderen niet overal op gecontroleerd moeten worden. Ook op het internet liet hij zijn kinderen (zo veel mogelijk) vrij om te ontdekken én om fouten te maken waar dat kon. Leren werken met het internet en computers vindt hij een belangrijk onderdeel van de opvoeding, aangezien een kind hier in de toekomst alleen maar voordelen van heeft. 

Jos met zijn zoon Fabian
Jos met zijn zoon Fabian

Vooral zoon Fabian was een gamer, onder het alias MasterOfSheepy (later Sheepy). Hij begon met DOTA en World of Warcraft, maar was uiteindelijk toch verkocht toen League of Legends in beeld kwam. Hij klom naar Challenger en scoorde ondertussen met gemak hoge cijfers op school. Jos (en zijn partner) konden zodoende eigenlijk niks zeggen van zijn computergedrag. Bevangen door ambitie legde Fabian zijn droom op tafel: hij wilde in de EU LCS spelen. Vader Jos vond het prachtig, maar probeerde wel beide benen op de grond te houden. Samen met zijn vrouw ging hij verder op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat Fabian met deze droom nóg meer achter de computer zou gaan zitten. Ondanks deze twijfels in zijn achterhoofd, liet Jos zijn zoon zijn droom najagen en werden de gesprekken steeds serieuzer.

 

Om een team te starten moest er uiteraard een naam bedacht worden. Fabian kwam met twee kanshebbers, namelijk Rainbow Bunnylovers en Unicorns Of Love. Jos krabte achter zijn oren en raadde de tweede optie aan, maar niet voordat hij informeerde waarom ze zulke ridicule namen hadden bedacht. Fabian stelde dat het voor ieder professioneel team in de LCS éxtra vervelend zou zijn om van een team te verliezen dat dusdanig belachelijk klinkt. In het kader van die theorie waren de Unicorns Of Love in augustus 2013 geboren. De toenmalige line-up speelde veel Go4LoL-toernooien, waarbij Jos moest beloven om nooit zomaar de internetstekker er uit te trekken al duurde zo'n toernooi soms de hele dag. Vervolgens trad 'UOL' in de FACEIT Challenger Invitational aan en schakelden de nieuwkomers tot ieders verbazing Cloud 9 Eclipse uit (met onder andere Odoamne, Febiven en Hjarnan). De hype-train begon warm te draaien en de Unicorns raakten op stoom.

 

Fabian wilde met zijn team in 2014 naar Insomnia51 en vroeg Jos om hem te helpen. Met veel kunst-en vliegwerk liet Jos de spelers uit vier verschillende landen invliegen naar Engeland. Alsof dat nog niet genoeg gedoe was, dachten de jongens dat je ter plekke een computer kon huren, maar dat bleek niet zo te zijn. Jos heeft toen beeldschermen besteld en bij Insomnia51 te laten bezorgen en het hele team van laptops voorzien zodat ze toch konden spelen. Het bleek iedere zweetdruppel waard, want de Unicorns wonnen het toernooi door in de finale Reign te verslaan.

Teammanager en mascotte Romain Bigeard
Teammanager en mascotte Romain Bigeard

Vijf maanden na de winst op Insomnia51 speelde UOL, die inmiddels PowerOfEvil op midlane hadden gerecruteerd, in het promotietoernooi voor de EU LCS. Na een legendarische finale werd Milennium met 3-2 verslagen en mochten de Unicorns in de Sping Split van 2015 debuteren in de EU LCS. Riot Games stelt nogal wat eisen aan een team in de LCS, want tot nu toe was het een vriendenteam met een coach en verder niets. Jos richtte een firma op zodat de Unicorns 'echt' bestonden. Alsof dat nog niet genoeg was, moest er ook een huis geregeld worden voor zes jongens in de leeftijdscategorie 17 tot 19 jaar. Met ook nog vijf verschillende nationaliteiten leek het een onmogelijke opgave om een geschikte locatie te vinden. Toch lukt het en Jos had er in één klap vijf kinderen bij.

 

Het team bleef groeien, zowel in naamsbekendheid als in prestaties. Wie Unicorns Of Love zegt, zegt Romain Bigeard. De knotsgekke Fransman contacteerde Fabian om het team te ondersteunen. 24 uur later stond Romain voor de deur in een felroze onesie om de mogelijkheden te bespreken. Hij nam voor een minimaal salaris het team op sleeptouw, zorgde dat de spelers zich konden focussen op het spel en haalde ook boodschappen als het nodig was. Jos benadrukt dat Romain uiteraard een belangrijk onderdeel was van de groei van de organisatie en als uithangbord fungeerde, maar wil ook de kanttekening maken dat het ook wederzijds heeft gewerkt. Toen Romain in oktober 2017 zijn vertrek aankondigde heeft Jos zich zorgen gemaakt, maar besloot hij door te pakken. Ook zonder de kleurrijke teammanager heeft UOL nog steeds zijn eigen unieke karakter en gelden ze als eyecatcher in de EU LCS.

De LoveHurtsCrew
De LoveHurtsCrew

Naast het vertrek van Romain moest Jos ook toekijken hoe eind 2017 nagenoeg de volledige line-up vertrok. Zonder al te veel details te noemen spreekt Jos duidelijk zijn twijfels uit over sommige zaken in de esports. Het draait veel om geld, wat sommiges situaties en onderhandelingen onnodig moeilijk maakt. Jos gelooft in sfeer en onderlinge positiviteit om een succesvol team te kunnen zijn. Teamgeest staat met stip op 1 bij de Unicorns en dat stralen ze ook uit. Als je trouwe aanhang (de LoveHurtsCrew) bij wedstrijden van UOL bezig ziet, snap je direct dat dat de heersende cultuur is. In voor- en tegenspoed steunen de fans de organisatie.

 

Het moge duidelijk zijn dat Jos er alles aan heeft gedaan om de droom van zijn zoon Fabian werkelijkheid te laten worden en we mogen voorzichtig concluderen dat dat geslaagd is. Vijf jaar de oprichting spelen de Unicorns nog steeds in de EU LCS en stralen ze nog altijd het plezier uit waarmee ze op de eerste dag binnen zijn gekomen. Jos is overduidelijk een liefhebber en een ras-ondernemer die zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Zijn doorzettingsvermogen en passie is bewonderenswaardig en hopelijk een inspiratie voor velen.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Donny Stumpel (Monday, 17 September 2018 20:23)

    Leuk geschreven en interessant persoon!