· 

Pens de Profeet #2

Over vijf dagen begint ein-de-lijk het nieuwe Europese League of Legends seizoen. Ruim twee maanden na de Worlds-finale, waar Fnatic met 3-0 verloor van Invictus Gaming, maken we ons op voor het meest gehypede LCS seizoen ooit. Ik bedoel natuurlijk LEC, het is nog even wennen, die nieuwe afkorting. Net zoals vorig jaar zal ik me wagen aan een vooruitblik én een voorspelling over de Spring Split.

 

Eerst even een snelle opfriscursus, voor als je het gemist hebt. De EU LCS bestaat niet meer en heet tegenwoordig de LEC: League of Legends European Championship. Dit hoort allemaal bij de rebranding en de nieuwe opzet van de Europese competitie. Er zijn nog steeds 10 teams, maar deze hebben hun plek moeten ‘kopen’, aangezien de LEC een franchise is geworden. Je kunt dus niet meer promoveren naar óf degraderen uit de LEC.

 

Oude bekenden en nieuwe gezichten

De top-6 van de Summer Split 2018 is er gewoon nog bij. Schalke 04, Fnatic, G2 Esports, Misfits, Splyce en Vitality hebben hun plekje weten te behouden. De andere teams (Unicorns of Love, Giants, H2K en ROCCAT) hebben plaats gemaakt voor vier gloednieuwe organisaties. Althans, een soort van gloednieuw. SK Gaming bijvoorbeeld, de eeuwenoude rivaal van Fnatic (toen G2 nog niet bestond), is geen onbekende naam. Ook Origen, onder de bezielende leiding van eigenaar xPeke, is wereldberoemd. Rogue en Excel Esports komen wel voor het eerst een kijkje nemen in de LEC en hopen voor wat opschudding te zorgen. Het zal vooral interessant zijn om te zien of Joran ‘Special’ Scheffers speeltijd zal krijgen, aangezien hij moet concurreren met Exile.

 

De standaard favorieten

Fnatic en G2 overheersen de Europese competitie. Van de 12 splits die er tot nu toe zijn gespeeld won Fnatic er 7. G2 eindigde 4x als eerste en de 12e split was prooi voor het Zweedse Alliance. Het moge duidelijk zijn dat dit twee favorieten zijn voor de titel. Echter zijn er wel een paar interessante veranderingen geweest in de off-season. De meest opvallende transfer was uiteraard die van midlaner Caps. De jonge Deen wisselde het oranje-zwart van Fnatic in voor het zwart-grijs van G2. De oorspronkelijke midlaner van G2, Perkz, schuift nu op naar de botlane als ADC. Een opmerkelijke keuze en geen enkele kenner is er nog over uit wat voor effect dit zal hebben. Feit is wel dat Fnatic de keuze heeft gemaakt om de 19-jarige Caps te vervangen door leeftijdsgenoot Nemesis. Het wordt ongetwijfeld smullen wanneer de twee rivalen elkaar op 9 februari voor het eerst zullen treffen.

 

De underdogs

Onder Fnatic en G2 zitten een paar teams die zich ongelofelijk goed versterkt hebben. Schalke 04 heeft bijvoorbeeld toplaner Odoamne vast weten te leggen, die ongetwijfeld een zeer goede toevoeging voor het team zal zijn. Team Vitality kwam zelfs met een Koreaan uit de hoge hoed, namelijk jungler Mowgli (ex-Afreeca Freecs). Misfits Gaming is helemaal los gegaan in de off-season en haalde Febiven terug naar Europa, pakte sOAZ weg bij Fnatic en haalde veteraan GorillA ook nog even binnen. Splyce maakte de minste heftige moves, maar versterkte zich wel met Norskeren, Vizicsacsi en Humanoid.

 

De oude rotten

SK Gaming en Origen zijn de fossielen van de LEC. Het Duitse SK speelde in 2013 al mee, het Spaanse Origen in 2015. Vooral Origen heeft indruk gemaakt in off-season door onder andere Mithy, Nukeduck en Alphari binnen te hengelen. SK verschijnt met ex-UOL coach Sheepy op het toneel met twee Koreanen in de line-up: Pirean (mid, ex-SKT) en Dreams (support). Werlyb, Crownshot en Selfmade komen allemaal van MAD Lions en zullen dus enigszins teamplay kunnen vertonen.

 

De voorspelling

Het wordt een heel interessant seizoen met veel kanshebbers voor de eindoverwinning. Het is te makkelijk om te zeggen dat het weer tussen Fnatic en G2 zal gaan, want ik denk dat er andere teams met meer kwaliteiten in de LEC zullen zijn. Echter is het wel zo dat Fnatic en G2 hun line-ups redelijk intact hebben weten te houden en dus qua teamplay een aardig stapje voor. Ook Vitality heeft wat dat betreft een aardig vooruitzicht op het komende seizoen.

 

Misfits heeft een onvoorstelbaar mooie line-up neergezet en gaat meedoen in de top-3. Ook Origen heeft een groep spelers waarmee ze in ieder geval voor de play-offs zouden moeten gaan. Excel Esports zou nog wel eens kunnen verbazen,  maar Schalke maakt wat mij betreft de top-5 af.

 

Dan een volledige voorspelling:

1.       Misfits Gaming

2.       G2 Esports

3.       Fnatic

4.       Origen

5.       Schalke 04

6.       Excel Esports

7.       Team Vitality

8.       Splyce

9.       SK Gaming

10.   Rogue

 

Tot slot daagde ik nog een paar mensen van Echo Zulu uit om een voorspelling te doen en zij zeiden het volgende:

 

Mike aka Novo (toplaner LoL-team): “Schalke 04”
Serdal (owner Echo Zulu): “Fnatic of Misfits”
Hanaï aka Mowglitch (social media manager EZ): “Misfits, maar ik hoop Excel”
Onur aka Baba (midlaner LoL-team): “G2 Esports”

 

Zoals je ziet zijn de meningen enorm verdeeld, maar krijgt Misfits toch wel erg veel respect. Gaat hun line-up de verwachtingen waar maken? Of bezwijken ze onder de druk? Check de LEC vanaf komende vrijdag, 18 januari, 18:00.

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Dipsy (Monday, 14 January 2019 17:33)

    In de top 10 is Rogue als Rogu gespeld.
    Verder lekker stukkie, keep it up!