· 

Soms is inzet belangrijker dan kwaliteit

De afgelopen week is de Benelux Premier League weer van start gegaan, de Dutch College League is al in volle gang en de Kayzr League begint vanavond. Stuk voor stuk competities die onderdeel zijn van de uitstraling en de reputatie van de Benelux esports-scene voor League of Legends. Juist omdat het zulke invloedrijke competities zijn, is een kritische blik begrijpelijk én verantwoord. Toch ben ik van mening dat we soms de voet wel even van het gaspedaal mogen halen en mogen waarderen wat én wie we hebben.

Natuurlijk ben ik me bewust van het feit dat de Twitch-chat en Twitter geen representatieve weerspiegeling zijn van de kwaliteit van de competities, uitzendingen en organisatoren. Toch vormen zij wel voor een groot deel de publieke opinie én het imago van de Benelux. Spreekwoordelijk staan de beste stuurlui aan wal, maar het zijn in mijn optiek in deze scene juist de schippers die de boot varende houden én koers proberen te houden. Het is juist die koers die we zouden moeten waarderen. Als kijker, als speler, als team en als organisatie.

 

Die koers is namelijk nog steeds gaande, waar we jaren geleden misschien nog als een stuurloos opblaasbaar bootje in een woeste zee tussen de golven probeerden te laveren. Niemand geloofde in een serieus esports-klimaat in de Benelux, maar de kapiteins zijn hard blijven werken. Denk aan namen als Kayzr, ESL, Inside Esports en 4Entertainment. Stuk voor stuk partijen die zich sinds hun bestaan hard maken voor een professionalisering van de gaming-scene in de Benelux. Soms met groot succes, soms met enorme leermomenten. Al met al blijven ze wel gaan.

 

De afgelopen week zag ik onder andere veel kritiek op de shoutcasters en de organisatie van de BPL. Het niveau zou niet hoog genoeg zijn, er zou veel miscommunicatie zijn en er waren wat slippertjes in de productie. Hoewel ik hier geen waardeoordeel over ga vellen, wil ik wel zeggen dat kritiek alleen maar kan helpen wanneer deze constructief wordt gegeven. Roepen kan iedereen, feedback geven is een vak apart. Daarom wil ik met klem iedereen aanraden om een organisatie altijd pro-actief te benaderen en niet alleen maar te roepen op social media.

 

Dan richt ik me nog even tot de organisaties. Jullie werken hard en er wordt vaak onderschat hoeveel jullie moeten doen (en laten) om voor een paar honderd mensen (dan heb ik het alleen nog over de spelers) entertainment te verzorgen. Een website draaiende houden, streams organiseren, vrijwilligers vinden die je willen ondersteunen, ga zo maar door. Bij deze een aanmoediging van mijn kant, met een kanttekening. Ga vooral het gesprek aan met de mensen die het beste voor hebben met de Benelux als regio. Iedereen kan zo wel een paar mensen verzinnen die zich hier voor in willen zetten. Mocht je dit als organisator lezen en geen flauw idee hebben, mijn contactgegevens staan onder dit artikel, dus contacteer me gerust.

 

Aan alle spelers, teams, managers, coaches, organisaties, shoutcasters, deskhosts, interviewers, analisten, streamers en wie ik dan nog vergeten ben: heel veel succes en maak er weer een mooi seizoen van!

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Next Level Esports (Thursday, 21 February 2019 08:56)

    Tof dat het zo transparant wordt vertelt. Wat het publiek denkt en doet, maar ook hoe wij er met z'n allen de Benelux kunnen ondersteunen. Goed stuk!