· 

Wie onttroont Echo Zulu in de BPL?

Er waren acht online qualifiers, twaalf groepswedstrijden en uiteindelijk zeven dagen vol met offline strijd in Den Haag. Nu de stofwolken zijn opgetrokken zijn er twee teams die zich staande hebben gehouden in de Benelux Premier League. Komende zondag nemen Defusekids en Sector One het tegen elkaar op om het stokje definitief over te nemen van Echo Zulu als titelhouder van de belangrijkste nationale competitie. De winnaar gaat namelijk naar EU Masters, hét podium om je aan de wereld te tonen. Ik zocht alvast even uit wie er zondag gaat winnen én waarom.

De route naar de finale
Defusekids – Zij plaatsen zich als allereerste voor de groepsfase van de BPL.  Op 24 januari versloegen zij nota bene Sector One in de finale van de eerste online qualifier. Onderweg rekende DK ook nog even af met titelverdediger Echo Zulu. Het was duidelijk dat DK geen zin had om eindeloos kwalificaties te moeten spelen en liever achterover leunend wilde kijken naar de concurrentie.

 

Dat achterover leunen ging ze in Groep A een stuk minder goed af, waarbij ze op de eerste speeldag direct het deksel op de neus kregen van Brussels Guardians (0-1). Twee dagen later kon het powerhouse van DK ook niet tot winst komen tegen Sour Savoury (later Team Legion) en stonden zij samen met Solwing Esports met 0-2 onderaan de groep. De onderlinge confrontatie werd wel gewonnen, waardoor DK (1-2) als 3e eindigde in een groep waar iedereen ze als groepswinnaar had verwacht.

 

Waar DK in de groepsfase nog wankelde hebben ze zich in de knockout-stage herpakt en een zeer indrukwekkende serie neergezet. Letten we even op? Team Arcade, Team Echo Zulu, Brussels Guardians én Team Legion werden opzij gezet zonder een game weg te geven. Dat zijn 9 games op rij zonder verlies. Laat dat even inzinken.

 

Sector One – Na het verlies tegen DK in de eerste online kwalificatie won Sector One de tweede editie door in de finale mCon Esports te verslaan. Hetzelfde mCon werd in Groep B ingedeeld bij Sector One en nam direct revanche (0-1). Team Arcade werd vervolgens wel verslagen (1-1), waarna de strijd om de groepswinst op het spel stond tegen Echo Zulu. Sector One won en greep de koppositie (2-1) én de meest gunstige seed voor de knockout-fase.

 

Die knockout-fase was kort en krachtig voor Sector One. Ondanks dat zij een game verloren tegen Team Legion wonnen ze uiteindelijk met 2-1 en plaatsten ze zich als eerste team voor de halve finale van de BPL. Let wel, dit was al op 17 februari. Sector One heeft toen ruim een anderhalve maand toe kunnen kijken hoe de concurrentie zich door de BPL heen worstelde. De halve finale tegen Brussels Guardians leek wel een formaliteit en werd met 3-0 afgewerkt.

 

De matchups
Toplane: Sebs vs Alois. We gaan er voor het gemak vanuit dat Alois zal spelen voor DK, aangezien de finale op zondag wordt gespeeld. Lenny heeft uitstekend gepresteerd tegen Legion, maar Alois is naar mijn mening van een nóg hoger niveau. De strijd met Sebs zal een interessante worden, aangezien hij een van de hoekstenen is van Sector One. Als Sebs presteert heeft dit grote invloed op de teamprestatie. Hetzelfde geldt voor een mindere game van hem, waar zijn team het direct lastig heeft. Zijn splitpush is dodelijk, maar als dit verkeerd uitpakt sta je 4v5. Alois is door de jaren heen meer een teamfighter geworden en zal de 1v1 misschien ontlopen als dat kan. Kwalitatief gezien is Alois beter, maar misschien kan Sebs vriend en vijand verrassen. Ik geef het voordeel vooralsnog aan DK.

 

Jungle: Atrocez vs Hades. Het halen van Hades is voor DK een hele grote move geweest. Met zijn ervaring en individuele skills is hij dit seizoen een nachtmerrie voor iedere jungler in de Benelux. Hij is niet bang om te invaden en de tegenstander op te zoeken. Door echte vechters zoals Lee Sin, Rek’Sai en Olaf te spelen is hij ook in staat om die 1v1’s te winnen. Atrocez is wat dat betreft ook niet bang voor een potje stoeien en speelt onder andere Kha’Zix en Nocturne, maar pakt waar nodig ook een tank als Sejuani. Ik vermoed dat hij tegen Hades wel gedwongen zal worden om een vechter te spelen waardoor DK hem precies heeft waar ze hem willen hebben. Ook het voordeel in de jungle gaat naar DK.

 

Midlane: Night vs Chapapi. Iedere liefhebber kijkt uit naar deze matchup. Twee kanshebbers voor de MVP titel van deze editie van de BPL. Night, met of zonder bril, staat er altijd voor zijn team en is in staat om in zijn eentje een game om te draaien. Daarnaast is zijn champion pool onzettend groot. In de 17 officiële games die hij in 2019 speelde, heeft hij 8 verschillende champions gespeeld. Zijn Zoe is levensgevaarlijk en mag nooit open blijven. Chapapi is ook enorm flexibel, maar valt de laatste tijd vaak terug op control mages zoals Xerath, Orianna en Azir. Opmerkelijk is zijn Kassadin, die vorig seizoen nog werd gevreesd. Slechts 1x speelde hij de ‘Void Walker’. Een partij die nog verloren ging ook. Ik verwacht een controlerende Chapapi tegenover een explosieve Night. Sector One heeft hier de kans om de game naar zicht toe te trekken.

 

Botlane: Mytheos & Saviour vs Kitty & Kaas. Voor mij is dit het moeilijkste onderdeel van deze analyse. Het grootste verschil in deze twee botlanes is misschien wel het feit dat Kaas een ontzettende roam-drang heeft. Kitty vindt zichzelf erg vaak in een 1v2 op bot als zijn support een mogelijkheid ziet om een andere lane te helpen. Dit zorgt er voor dat Kitty graag ‘veilige’ champions speelt zoals Vladimir en Sivir. Waar Kitty zo af en toe een mage speelt, zijn er in Mytheos zijn champion pool iets meer te vinden. Heimerdinger, Cassiopeia en Vladimir zijn een greep uit zijn picks van dit jaar. Ik draai om de conclusie heen omdat ik er écht geen voorspelling over kan doen. Als ik dan toch een voordeel moet geven zou ik het aan DK geven, op basis van hun internationale ervaring en hun kwaliteit om het hoofd koel te houden in een BO5 zoals komende zondag. Het zal er echter om hangen.

 

De coaches
Defusekids: Alsof het nog niet genoeg was om Chapapi en Alois van Echo Zulu over te nemen, haalde DK ook coach Jigly van de kampioen van vorig jaar. Sander ‘Jigly’ Schipper is een zeer getalenteerde coach en heeft bij Echo Zulu laten zien dat hij in staat is om een team week na week beter te laten spelen met als eindresultaat een kampioenschap én een deelname aan EU Masters. Jigly kan samen met Alois en Chapapi voor het tweede jaar op rij de BPL-titel pakken én naar EU Masters gaan.

 

Sector One: Bjorn ‘Bjorn’ Panek is al bijna een jaar coach van Sector One en heeft ondanks zijn leeftijd (22 jaar) al flink wat ervaring. Hij won met Sector One inmiddels al Tweakes Gaming Live en de Kayzr League en is nu op zoek naar die missende BPL beker. Of hij inhoudelijk sterker is dan Jigly is moeilijk te zeggen, maar hij kent de spelers wel door en door en heeft bewezen dat hij ze naar overwinningen kan coachen.

 

Het eindoordeel
Als het nog niet duidelijk was: het wordt zondag een finale om van te smullen. Met voordelen in top en jungle voor DK, in mid voor Sector One en een onbesliste botlane. Met twee coaches die beiden enorm getalenteerd zijn en hun team tot grote hoogtes kunnen brengen. Met twee teams die hoe dan ook de trots van de Benelux zullen verdedigen, wie er dan ook naar EU Masters zal gaan. Als ik écht een voorspelling moet doen geef ik op dit moment het voordeel aan DK, maar hoop ik vooral op vijf heerlijke games. Check dus zondag zeker vanaf 14:00 de stream van www.twitch.tv/InsideEsportsTV óf kom live kijken in Den Haag en mis niks van deze allerlaatste clash in deze Benelux Premier League. 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Werstorm.ios on instagram (Tuesday, 24 September 2019 16:16)

    Echo Zulu ik wil zo graph in Julie team. Ik Ben een fortnite mobile pro. Contact me op mijn Instagram: werstorm.ios