· 

De Laatste Pen

Dit is hem dan. De Pen van Pens waar je vanaf dag 1 niet meteen aan denkt maar die de laatste tijd steeds dichterbij kwam. Een tijdje geleden besloot ik officieel te stoppen met het schrijven voor Echo Zulu, maar het ontbrak nog aan mijn laatste offciële stuk. Het is 31 december, het einde van het jaar en het einde van een tijdperk. Dit is de laatste Pen van Pens.

Ironisch genoeg begon ik al aan dit stuk vanaf mijn hotelkamer in Madrid, waar ik verbleef voor de kwartfinales en halve finales van Worlds, het grootste League of Legends event ter wereld. Ik durf op alles wat me lief is te zweren dat ik daar nooit had gezeten als Serdal mij op op 18 juli 2017 geen DM had gestuurd. Oke, een andere dag had ook gekund, maar die specifieke DM heeft een kettingreactie in gang gezet waar ik met veel plezier op terugkijk.

 

Of ik interesse had om content te gaan maken voor Echo Zulu. Hij zag namelijk mijn passie voor esports en specifiek League of Legends en was op zoek naar iemand die iets aan Echo Zulu en de website toe kon voegen. Dat werd ik. We begonnen met een ‘lore’ artikel over Jhin, een van mijn favoriete champions. Nu ik dat artikel terug lees moet ik er een beetje om lachen, want het was verre van de kwaliteit die ik nu lever, maar het stond er wel. Serdal gaf me de kans en daar ben ik hem tot de dag van vandaag (en daarna) nog dankbaar voor.

 

Dan de titel van de rubriek. Het ging van Verhalen uit de Pens, via Pens’ Pen uiteindelijk naar Uit De Pen van Pens. Onderling hadden we het vaak gewoon over De Pen van Pens, Pen van Pens of PvP. En eigenlijk tot de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat ik de beste variant vind. Hoe dan ook, de toon was gezet.

 

Toen ging het mis en ik leverde opeens niets meer. Ik zat zelf in een moeilijke periode en communiceerde ook slecht. Ik deed meerdere beloftes wat deadlines betreft maar kwam ze niet na. Een situatie waar ik niet trots op ben maar die wel onderdeel van dit proces is. Serdal besloot me begin 2018 een nieuwe kans te geven en die heb ik met beide handen aangegrepen. Maandag werd de vaste Pen van Pens dag en ik bleef content leveren.

 

In april 2018 deed ik mijn eerste echte interview, met Hanaï (Mowglitch) die toen nog Social Media Manager bij Echo Zulu was. Ik merkte dat deze stijl van interviewen (en schrijven) me enorm lag en leverde een van mijn beste artikelen op die ik voor Echo Zulu heb geschreven. Grote dank aan de openheid van Hanaï en het feit dat ze mee wilde werken.

 

Na weer een serie ‘normale’ artikelen begon ik in augustus 2018 aan mijn grootste content project ooit: Ode aan de Benelux. Ik besloot persoonlijkheden te benaderen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier een impact hebben op de gaming en/of esports scene. De vijf namen werden uiteindelijk: Bwipo, DutchMash, Peter Warman, UOLdad en Ward Geene. Het zijn nog steeds de vijf artikelen waar ik het meest trots op ben, dus lees ze vooral eens als je dat nog niet hebt gedaan. Ook heb ik aan het interview met Ward Geene een contact overgehouden dat ontzettend waardevol bleek te zijn.

 

Na Ode aan de Benelux volgde nog een handvol artikelen over van alles en nog wat en schreef ik zelfs een column over het consumentenprogramma Kassa. Ook de serie Pens de Profeet en de open brief naar aanleiding van de ESL Proximus boycot waren onderdeel van mijn laatste periode bij Echo Zulu. In januari 2019 maakte ik ook nog een video-item op Firstlook. Shoutout naar Julian aka Juwicool voor het camerawerk, de edit en een weekend met mij overleven.

 

Nu zijn we hier, 31 december 2019, en heb ik al maanden niets geschreven. Althans, niet voor Echo Zulu. Tijdens het eerder beschreven weekend op Firstlook kreeg ik een berichtje van Ward Geene, die ik had gesproken voor Ode aan de Benelux, met de vraag of ik bij Esports Club wilde komen schrijven. Ik zei ja en ben nu al ruim een jaar actief daar. Na een fantastisch aanbod en een jaar hard werken ben ik sinds 1 oktober zelfs eindredacteur geworden en werk ik nu fulltime voor de website. Dat betekent dat ik, ook om mijn onafhankelijkheid binnen Benelux esports te benadrukken, afscheid moet nemen van Echo Zulu. Dit is de laatste Pen van Pens.

 

Daarom wil ik van de gelegenheid gebruik maken om uiteraard een paar mensen te bedanken:

Serdal, zonder jou was ik nooit geweest waar ik nu was. Je hebt me de kans gegeven en zelfs een tweede kans gegeven. Je bent een geweldige vent en wist precies wat ik nodig had. Bedankt voor alles.

 

Fho, ook jij hebt me op sommige momenten er doorheen geholpen met even een gesprekje of een peptalk. Mede dankzij jouw support op de achtergrond kon ik mijn ding doen, bedankt.

 

Hanaï, ik ben je enorm dankbaar voor al je (creatieve) support die je hebt gegeven. Als ik vast zat was jij altijd weer daar om me verder te helpen. Je deed proefreads, je gaf feedback en hielp me brainstormen.

 

Alle lezers, heel cliché maar het deed me zo goed als ik leuke berichtjes kreeg over mijn artikelen. Mensen die zeiden dat ze altijd mijn stuk lazen en ook mensen die oprecht vroegen waar de Pen van Pens bleef als er maandag niks online kwam. Dankjewel voor het lezen.

 

Verder ga ik mensen vergeten, dus ik ga hier hierbij laten, maar als je me in deze reis gesteund hebt dan ben ik je ontzettend dankbaar. De afgelopen 2,5 jaar heb ik mijn passie achterna gejaagd en heb ik dingen bereikt die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Mensen als Bwipo en UOLdad interviewen, als pers naar de LEC finales in Rotterdam en zelfs als pers naar Worlds in Madrid. Het was allemaal niet mogelijk zonder jullie. Zonder jullie had ik dit nooit bereikt.

 

Ondanks dat ik misschien niet met iedereen bij Echo Zulu even goed contact had tijdens mijn periode hier, ben jullie voor altijd dankbaar. Vanuit de grond van mijn hart: Bedankt.

Write a comment

Comments: 0