De Laatste Pen

Dit is hem dan. De Pen van Pens waar je vanaf dag 1 niet meteen aan denkt maar die de laatste tijd steeds dichterbij kwam. Een tijdje geleden besloot ik officieel te stoppen met het schrijven voor Echo Zulu, maar het ontbrak nog aan mijn laatste offciële stuk. Het is 31 december, het einde van het jaar en het einde van een tijdperk. Dit is de laatste Pen van Pens.

Read More 0 Comments

Wie onttroont Echo Zulu in de BPL?

Er waren acht online qualifiers, twaalf groepswedstrijden en uiteindelijk zeven dagen vol met offline strijd in Den Haag. Nu de stofwolken zijn opgetrokken zijn er twee teams die zich staande hebben gehouden in de Benelux Premier League. Komende zondag nemen Defusekids en Sector One het tegen elkaar op om het stokje definitief over te nemen van Echo Zulu als titelhouder van de belangrijkste nationale competitie. De winnaar gaat namelijk naar EU Masters, hét podium om je aan de wereld te tonen. Ik zocht alvast even uit wie er zondag gaat winnen én waarom.

Read More 1 Comments

Doneren kun je leren (net als journalistiek)

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat was het afgelopen zaterdag een tenenkrommend slecht optreden van Kassa, hun redactie, hun presentatrice én sociaal wetenschapper Linda Duits. Waar deze partijen zich in een item van ruim 21 minuten ontzettend druk hebben zitten maken over de invloed van streamers op jongeren, hebben ze zelf om en nabij een miljoen mensen op het verkeerde been gezet. Kassa, ga je schamen.

Read More 1 Comments

De LEC nadert zijn ontknoping

Met nog drie speelrondes (en dus zes games per team) te gaan komt de groepsfase van de LEC bijna tot zijn einde. Tijd om eens te inventariseren welke teams het gaan redden tot de play-offs én welke teams we op 13 en 14 april in Ahoy Rotterdam zullen zien strijden om de allereerste LEC titel ooit. Zien we nog Nederlanders en/of Belgen in de finale, of wordt het een internationaal onderonsje?

 

Read More 0 Comments

Soms is inzet belangrijker dan kwaliteit

De afgelopen week is de Benelux Premier League weer van start gegaan, de Dutch College League is al in volle gang en de Kayzr League begint vanavond. Stuk voor stuk competities die onderdeel zijn van de uitstraling en de reputatie van de Benelux esports-scene voor League of Legends. Juist omdat het zulke invloedrijke competities zijn, is een kritische blik begrijpelijk én verantwoord. Toch ben ik van mening dat we soms de voet wel even van het gaspedaal mogen halen en mogen waarderen wat én wie we hebben.

Read More 1 Comments

Pens de Profeet #3

Vorige week sprak ik al met Echo Zulu jungler Dommy over zijn verwachtingen van de Benelux Premier League, maar natuurlijk heb ik er ook zelf zo mijn visie op. Vanavond worden de eerste games gespeeld en komende vrijdag weten we al wat de eindstand in de groepen is. De vraag is natuurlijk: wie is de grote favoriet? Spoiler alert, het is níet Echo Zulu...

 

Read More 1 Comments

Veteraan Dommy over de Benelux Premier League

We zagen underdogs zich kwalificeren. We zagen favorieten vallen. We zagen clown fiesta's en goed uitgespeelde teamfights. Na acht online kwalificaties zijn de teams bekend die gaan strijden om het ticket naar EU Masters. Echo Zulu jungler Dommy is er helemaal klaar voor.

Read More 0 Comments

Manager Dennis wil rocken in Rocket League

Hij is 23 jaar, studeert rechten, leert tussendoor ook nog even Chinees en heeft ook nog eens tijd om een team bij Echo Zulu te managen. Dennis Driessen is de nieuwe manager voor het Rocket League team en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: “Ik denk dat wij een goede kans van slagen hebben.”

 

Read More 0 Comments

Pens de Profeet #2

Over vijf dagen begint ein-de-lijk het nieuwe Europese League of Legends seizoen. Ruim twee maanden na de Worlds-finale, waar Fnatic met 3-0 verloor van Invictus Gaming, maken we ons op voor het meest gehypede LCS seizoen ooit. Ik bedoel natuurlijk LEC, het is nog even wennen, die nieuwe afkorting. Net zoals vorig jaar zal ik me wagen aan een vooruitblik én een voorspelling over de Spring Split.

 

Read More 1 Comments

Pens de profeet #1

Op 22 januari van dit jaar publiceerde ik een artikel waar ik wat voorspellingen deed voor League of Legends. Zoals altijd met voorspellingen is het wel leuk om terug te blikken naar deze voorspellingen en om vooruit te kijken naar 2019. In het eerste deel van dit tweeluik zal ik mijn oude voorspellingen bespreken, in het tweede deel zal ik opnieuw mijn glazen bol oppoetsen.

 

Read More 0 Comments

Mijn open brief: blaffende honden bijten blijkbaar écht niet

LET OP! Zoals altijd bij de Pen van Pens is dit de mening van mij, de schrijver, zonder enige tussenkomst of nuance vanuit Team Echo Zulu.
Ik schrijf dit dus met een vrije pen, uit eigen beweging. Team Echo Zulu heeft niets met onderstaand statement en/of meningen te maken.

 

Read More 0 Comments

De dunne lijn tussen trots en teleurstelling

Dat ik een Fnatic fan ben is geen geheim. Dat ik ze misschien soms iets beter inschat dan dat ze daadwerkelijk zijn ook niet. Toch kan ik met heel veel trots zeggen dat ik op de afgelopen editie van Worlds zó intens heb genoten van dit Europese powerhouse dat ik er mijn opening van het tweede seizoen De Pen van Pens aan wilde wijden.

 

Read More 0 Comments

Jos Mallant, ambitieuze vader van een EULCS-team

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gamingscene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 5: Jos 'UOLdad' Mallant (60), eigenaar en CEO van EULCS-team Unicorns Of Love.

Read More 1 Comments

Peter Warman bewijst dat een klein land groot kan zijn

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gamingscene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 4: Peter Warman, mede-oprichter en CEO van Newzoo.

Read More 0 Comments

DutchMash, van kleine YouTuber naar internationale creatieveling

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gaming scene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 3: Chris ‘DutchMash’ Maas (21), creatief marketingbrein en video-editor bij Fnatic.

Read More 0 Comments

Eerste woorden na een zwarte bladzijde

Normaal gesproken zou hier gisteren deel 3 van 'Ode aan de Benelux' staan. Vanwege de gebeurtenissen in Amerika van afgelopen zondag heb ik besloten om dit een week op te schuiven. Ik gebruik deze ruimte, na een gitzwarte bladzijde in de game-geschiedenis, nu even liever om te spreken vanuit mijn hart en om zowel esports als gaming in het zonnetje te zetten. Want een ding is zeker: zonder gaming was ik niet waar ik nu ben.

Read More 0 Comments

Ward Geene, dé esports-duizendpoot van Nederland

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gaming scene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 2: Ward Geene (33), esports deskundige en ondernemer.

Read More 0 Comments

Bwipo, Vlaamse glorie met een vleugje samba

In Ode aan de Benelux portretteer ik vijf personen die uit de Benelux komen en ieder op hun eigen manier invloed hebben op de esports- en gamingscene. Dit om te laten zien dat je een doel écht kunt bereiken als je dat wil. Onze kleine Benelux heeft een paar grote talenten voortgebracht die ik graag aan jullie wil tonen. In deel 1: Bwipo (19), toplaner bij Fnatic.

Read More 1 Comments

Boomin over de Benelux Premier League

Op 18 juni maakte Riot officieel bekend dat er drie nieuwe regio's een zogenaamde ERL-status krijgen. Dit staat voor European Regional League. Kort door de bocht betekent dit dat deze regio's nu ook serieus worden genomen in de League of Legends scene en bovendien een kans krijgen om zich te kwalificeren voor de European Masters. Dit is een groot internationaal toernooi dat in de lente van dit jaar nog gewonnen werd door Origen. De Benelux behoort tot deze drie nieuwe regio's en zo was de Benelux Premier League geboren. Team Echo Zulu plaatste zich als eerste team voor de BPL en ik sprak met Denis (aka Boomin) over dit toernooi en de ontwikkeling van de esports in de Benelux: "Esports is voor veel spelers nog steeds een bijzaak. Je kunt er niet van rondkomen."

Read More 1 Comments

Waarom NA > EU is!

Iedere League of Legends liefhebber maakt zich weer op voor misschien wel het belangrijkste evenement van het jaar. Niet MSI, niet Worlds, maar Rift Rivals staat voor de deur. In een epische onderlinge strijd zullen de drie beste Europese teams het opnemen tegen de drie beste Amerikaanse teams. En zeg nou zelf, er is toch niets leuker dan wéér een jaar lang je grootste rivaal uit te kunnen lachen? Ik zal even haarfijn uitleggen waarom Europa (opnieuw) het onderspit zal delven.

Read More 0 Comments

Wat de E3 ons allemaal bracht

Twee weken geleden stond voor iedere game-liefhebber in het teken van de Electronic Entertainment Expo, oftewel de E3. Grote namen als Microsoft, Sony en Nintendo presenteerden in een razend tempo en soms met knotsgekke presentaties hun pareltjes van consoles en games. De hele wereld mocht meegenieten van dit spektakel, maar voor iedereen die het heeft gemist, doe ik een overzichtelijke terugblik.

Read More 0 Comments

EU LCS Summer Split

Ik zat er met de Spring Split op een aantal punten goed naast. Zo had ik hoge verwachtingen van Misfits (die 7e werden in plaats van mijn voorspelde 2e plek) en had ik geen hoge pet op van Vitality (4e ten opzichte van mijn voorspelde 9e plaats). De winnaar voorspelde ik wel juist: Fnatic. Nu het tweede deel van het Europese seizoen komende vrijdag van start gaat, ga ik een nieuwe poging doen. Niet voordat we eerst kort naar de teams hebben gekeken natuurlijk, want er is het een en ander veranderd. Prolongeert Fnatic de titel? Of gaat er dit keer iemand anders aan de haal met de beker?

 

Read More 0 Comments

EZ Talking: esports & lifestyle

Oke, oke, oke. Normaal gesproken komt hier dan zo'n stukje waarin ik de spanning opbouw, een beetje subtiel het onderwerp van deze week introduceer en dan aan het einde van de intro duidelijk maak waar ik het deze week over ga hebben. Dit keer is het te warm én ben ik te hyped, dus bij deze: Echo Zulu host vanaf komende donderdag iedere week EZ Talking, dé vetste online talkshow over esports, muziek en fashion! Zo, dat is er uit. Ik ben enorm vereerd dat ik dit bekend mag maken en sprak daarom met twee belangrijke personen voor de show: Serdal & Hanaï.

 

Read More 2 Comments

MSI 2018 - De awards

De Mid-Season Invitational van 2018 is afgerond en een nieuwe kampioen is gekroond. Geen EDG, geen SKT, maar het Chinese RNG schreef historie door de stand tussen China en Korea weer gelijk te trekken. Na vier MSI's hebben beide regio's twee titels. Het was de eerste grote internationale prijs voor ADC Uzi, die door velen momenteel de beste speler van de wereld wordt genoemd. Tijd om terug te blikken op een ontzettend leuk toernooi, waarbij ik in een aantal categorieën mijn awards uit zal reiken.

 

Read More 0 Comments

Europa op de MSI #2

Het was weer eens zo ver. Fnatic-fans zijn weer een paar jaar ouder geworden in een paar dagen tijd. Na de magische ontsnapping op Worlds 2017 (van 0-4 naar 4-4, om uiteindelijk nog uit de groepsfase te komen) was het op MSI opnieuw raak. Na een dramatische start en een veelbelovend middenstuk, was er een climax zoals we van Fnatic gewend zijn. De Houdini's van Europa ontsnapten aan uitschakeling en melden zich nu bij de laatste vier van MSI.

 

Read More 0 Comments

Europa op MSI

Dat Worlds al jaren geen mogelijkheid biedt voor Europese teams is inmiddels pijnlijk duidelijk. Vooral Korea is de afgelopen tijd oppermachtig en lijkt niet te stoppen. Een kleinere, desalniettemin noemenswaardige prijs is het winnen van MSI. De Mid-Season Invitational is het strijdtoneel voor de winnaars van de grootste regio’s ter wereld, die in een onderlinge strijd zullen uitmaken wie momenteel de sterkste is. Maakt Europa hier misschien wél kans op een prijs?

 

Read More 0 Comments

Hearthstone aanwinst: Narra

Voor de tweede week op rij heb ik de eer om jullie een nieuwe speler te introduceren. Nadat ik vorige week bekend mocht maken dat Dutchhawk ons komt versterken voor Fortnite, presenteer ik vandaag met heel veel trots een nieuwe kracht voor onze Hearthstone afdeling! Vanavond speelt hij/heeft hij een showmatch gespeeld tegen zijn oude team mCon. Ik sprak hem over zijn ambities en zijn overstap naar Echo Zulu: "Ik wil zowel de Benelux als de internationale scene veroveren."

 

Read More 0 Comments

DutchHawk: de teamcaptain

Fortnite. Als je ook maar een klein beetje affectie met gamen hebt, kan het je niet zijn ontgaan. Zelfs media zoals het NOS-journaal en RTL hebben er al aandacht aan besteed. Niemand kan om deze grote hype heen, dus ook Echo Zulu niet. Met heel veel trots presenteer ik daarom hierbij onze eerste officiële Fortnite speler: Anil 'DutchHawk' Alders. Ik sprak hem over zijn game-achtergrond, zijn mening over competitive Fortnite én vroeg naar het grote geheim om net zo goed te worden: "Word niet boos als je dood gaat, maar leer van je fouten."

 

Read More 8 Comments

Social media manager Hanaï

Ze is de stille kracht achter de community van Echo Zulu. Als je de social media-kanalen van de organisatie volgt, heb je ongemerkt al enorm veel van haar werk gezien. Pas 19 jaar, maar nu al enorm gemotiveerd én getalenteerd. Hanaï, beter bekend als Mowglitch, weet wat ze wil: "Ik kijk heel erg op tegen Sjokz, zoiets zou ik ook graag willen doen."

Read More 1 Comments

Twee toplane talenten over The Party

Ze leerden elkaar twee jaar geleden kennen via de stream van een Nederlandse Twitcher. Daar speelden ze mee met viewergames en was de een (Mike) nogal onder de indruk van de ander (Dino). Dusdanig onder de indruk, dat hij twee jaar later een toplaner is geworden én nu stomtoevallig samen met de ander in hetzelfde team speelt. Ricardino ‘Dinoricar’ en Mike ‘Mke’ vertellen hun verhaal richting The Party. Over toplane, over hun eigen verwachtingen en de verschillen tussen de twee. “Ik denk dat we nog geen duidelijk plan hebben.”

Read More 0 Comments

Echo Zulu naar OSLO!

Hearthstone. Ik weet er bijzonder weinig over, maar uiteraard krijgt ook deze game de aandacht die het verdient. Binnen Echo Zulu zijn er een aantal HS-spelers actief en twee van deze spelers gaan komend weekend iets heel erg tofs doen: Strijden om een prijzenpot van 15.000 dollar met 254 andere spelers van over de hele wereld! Tijd om ze eens het hemd van het lijf te vragen over de game, hun kansen in Oslo en hun voorbereiding.

Read More 0 Comments

Benelux trots in de EU LCS

“Wat deed jij toen je 19 was?”. Het antwoord op die vraag zal niet zo vaak “Toen maakte ik mijn debuut op het hoogste Europese esports niveau” zijn. Toch is er een jongeman uit Brugge, die sinds afgelopen weekend dat mag zeggen. Gabriël Rau is zijn naam, in de Benelux-scene beter bekend als ‘Bwipo’. De reserve-toplaner voor Fnatic mocht op zaterdag 10 maart aantreden tegen Unicorns of Love, in plaats van de veteraan Soaz. Ik sprak hem kort over hoe hij dit weekend heeft beleefd en andere zaken.

Read More 1 Comments

De Europese troon is te klein

Gelukkig besloten de shoutcaster aan het begin van G2 tegen Fnatic dat de termen ‘Kings of Europe’ en ‘throne’ zo veel mogelijk vermeden moesten worden. Het is ook om moe van te worden, maar aan de andere kant is het wel precies waar het om gaat. De Ajax-Feyenoord van de EU LCS is nou eenmaal altijd een spektakel, ook al heeft G2 Esports de afgelopen 4 seizoenen het kampioenschap gepakt. Toch ben ik van mening dat de troon te klein is: Er zijn twee koningen in het land.

Read More 0 Comments

Halverwege de EU LCS

Op 15 januari deed ik mijn voorspelling voor de EU Spring Split, na een analyse van alle teams. Inmiddels zijn we iets over de helft van het seizoen (10 van de 18 games zijn gespeeld) en is het tijd voor een kleine terugblik én moet ik met de billen bloot omtrent sommige voorspellingen...

 

Read More 0 Comments

Het perfecte duo

League of Legends kent veel karakteristieke figuren, elk met een eigen verhaal. In 2017 kwamen er twee nieuwe champions met een gezamelijk verhaal. Xayah en Rakan zijn hét liefdeskoppel van Summoners Rift en vullen elkaar perfect aan. Ken jij ook zo iemand waarmee je zo’n band hebt? Lees snel verder, want jullie kunnen samen een leuke prijs winnen!

Read More 0 Comments

Het verhaal achter een vernietigende giechel

Die lach, die verschrikkelijke hoge lach. Iedereen die League speelt, kent die lach uit duizenden. Snerpend en tegen het enge aan. Maniakaal en galmend tot in het oneindige. De giechel van Jinx jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Waar komt deze blauwharige, allesvernietigende, psychopathische chick vandaan?  “Whatever, let’s just start shooting!

 

Read More 0 Comments

Wat 2018 ons gaat brengen #4

Serdal Yeter is een van de drijvende krachten achter Echo Zulu. Mede dankzij zijn passie voor games is hij de juiste man op de juiste plek. Tussendoor studeert hij nog ‘gewoon’ biologie in Nijmegen en geeft hij les op een middelbare school. Syeter, zoals men hem online kent, is een duizendpoot, die een uitgesproken toekomstvisie heeft met Echo Zulu: “In 2025 staan wij natuurlijk in de Worlds finale!”

Read More 1 Comments

Wat 2018 ons gaat brengen #3

 

In de eerste twee delen heb ik de EU LCS besproken en een voorspelling gedaan voor hoe het seizoen zal verlopen. Mijn uiteindelijke voorspelling voor de eindstand van de Spring Split kun je hier lezen. Vandaag is het tijd voor het derde deel van mijn vooruitblik op het nieuwe seizoen. Eens kijken wat we kunnen verwachten van het spel zelf. Welke champs en ontwikkelingen kunnen we verwachten? Alvast een noot vooraf, neem het niet té serieus ;-)

Read More 0 Comments

Wat 2018 ons gaat brengen #2

Vorige week heb ik de eerste 5 teams (op alfabetische volgorde) van de EU LCS besproken. Nu is het tijd voor de overige teams én mijn voorspelling voor de eindstand van de spring split! Heb je mijn vorige artikel niet gelezen? Check die dan eerst even hier!

 

Read More 0 Comments

Wat 2018 ons gaat brengen #1

Nieuw jaar, nieuw begin. Ik ben een tijdje uit de roulatie geweest, maar ben weer helemaal terug. Net op tijd, want het nieuwe seizoen staat voor de deur! Na de schokkende overwinning van Samsung Galaxy en het vermakelijke All-Stars toernooi, viel iedere League-liefhebber een beetje in een zwart gat. Natuurlijk waren er de nieuwe Runes, het verdwijnen van IP en de transferperikelen om je mee bezig te houden. Persoonlijk ben ik enorm benieuwd wat 2018 voor League of Legends zal betekenen en daarom deze vierdelige serie over de toekomst van League. In de eerste twee delen zal ik vijf EU teams onder de loep nemen, volgende week de overige vijf.

 

Read More 0 Comments

De beste Kobolds & Catacombs kaarten!

Kobolds & Catacombs is de laatste set van het jaar en Blizzard heeft weer van alles in petto om de meta op te schudden. Nu alle kaarten van de set gerevealed zijn luidt de vraag zoals altijd: "Welke kaarten zullen we het meeste zien?" Kom er achter wat onze hearthstone spelers ervan vinden.

~Quinn 'Cubicle' Begelinger

 

Read More 0 Comments

En toen waren er nog vier.

Na vier kwartfinales (de ene nog spannender dan de ander) zijn er uiteindelijk vier teams over die gaan bepalen wie zichzelf volgende week zaterdag tot Worlds kampioen mag kronen. We blikken kort terug op de kwartfinales en kijken vooruit naar de potentiele finale én winnaar.

Read More 0 Comments

Fayan 'Gevous' Pertijs over Worlds

Fayan Pertijs, beter bekend als Gevous onder de League of Legends community, is momenteel een free agent en helpt Echo Zulu een handje op verschillende vlakken. Met al zijn ervaring (o.a. als coach van Splyce) brengt hij veel kennis over op de spelers en de staf. Op een later moment zal hij zich nog uitgebreid voorstellen. Echter is Worlds inmiddels begonnen en vragen we ons natuurlijk af hoe deze strateeg kijkt naar dit toernooi, de spelers en de teams. "SKT blijft ons allemaal verbazen, denk ik."

 

Read More 0 Comments

Als figuranten naar Worlds

Nu alle reguliere seizoenen afgesloten zijn, is het duidelijk welke 24 teams dit jaar zullen strijden om de Worlds-titel in China. Het is ook duidelijk welke teams Europa gaan vertegenwoordigen op dit eindtoernooi: G2 Esports, Misfits en Fnatic. De laatste moet zich echter nog wel plaatsen via de play-ins, die op 25 en 26 september worden gespeeld. Maakt één van deze teams kans op een stunt?

 

Read More 0 Comments

The Gauntlet

Het was inmiddels al duidelijk dat G2 en Misfits voor Europa naar Worlds gaan. De finales van vorig weekend in Parijs waren nog nooit zo betekenisloos. FNC won de eer door van H2K te winnen en G2 zette hun heerschappij kracht bij door Misfits met 3-0 te verslaan. Wat dit weekend volgt is veel belangrijker én spannender: The Gauntlet.

 

Read More 0 Comments

De troon blijft van G2